Duitse verkiezingen

Socialistische Die Linke komt toch in Duits parlement

null Beeld EPA
Beeld EPA

De Duitse socialistische partij Die Linke (Links) krijgt toch een plek in de Bondsdag, ook als het de kiesdrempel niet haalt. Duitse media berichten dat zeker drie parlementariërs van de partij rechtstreeks zijn gekozen in hun kiesdistricten.

Redactie Trouw

Duitse partijen komen in principe alleen in het parlement als ze minstens 5 procent van de stemmen krijgen. Die Linke, die wordt gezien als de meest linkse partij in het parlement, blijft in voorlopige uitslagen steken op 4,9 procent van de stemmen.

Het Duitse kiessysteem geeft partijen die de kiesdrempel niet halen de mogelijkheid om toch in de Bondsdag te komen. Duitsers stemmen twee keer: rechtstreeks op een kandidaat in hun kiesdistrict en op een landelijke partijlijst. Dat systeem garandeert dat alle kiesdistricten zijn vertegenwoordigd in het parlement. Een partij met minstens drie rechtstreeks gekozen kandidaten is verzekerd van een plek in de Bondsdag.

De socialisten profiteerden al eerder van die regeling. PDS, een voorloper van Die Linke, kreeg in 1994 slechts 4,4 procent van de stemmen en bleef daarmee onder de kiesdrempel. Toen waren vier kandidaten rechtstreeks verkozen in hun kiesdistricten en kwam de partij alsnog in de Bondsdag.

Lees ook:
SPD wint na spannende Duitse verkiezingen, CDU lijdt historisch verlies

De SPD heeft de parlementsverkiezingen in Duitsland gewonnen. De centrumlinkse partij was goed voor 25,7 procent van de stemmen en bleef daarmee de CDU/CSU nipt voor.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden