'Sociale' econoom Galbraith was invloedrijk

John Kenneth Galbraith, een van de belangrijkste economen van de twintigste eeuw, is zaterdag op 97-jarige leeftijd in het Amerikaanse Cambridge overleden.

De progressieve econoom, die in Canada het levenslicht zag, trad op als adviseur van verscheidene Democratische Amerikaanse presidenten. Zo diende hij onder Franklin Roosevelt, Lyndon Johnson en John F. Kennedey. Voor de laatste was hij van 1961 tot 1963 ambassadeur in India.

Galbraith schreef meer dan dertig boeken, waaronder het beroemde 'The Affluent Society' ('De Welvaartsstaat'), dat in 1958 werd gepubliceerd. In de bestseller verkondigde hij dat de Verenigde Staten rijk waren geworden voor wat de private sector betreft, maar dat de publieke sector er bekaaid af kwam. Volgens de econoom zou die inkomensongelijkheid blijven bestaan als de Amerikaanse regering niet meer geld wilde steken in de sociaal-economische infrastructuur.

Deze denkbeelden waren van grote invloed op Joop den Uyl, die van 1973 tot 1977 premier was. De

PvdA-voorman was ook tegen een tweedeling van de samenleving en vóór meer overheidsinvesteringen. Den Uyls voorganger, de zuinige Drees en diens zoon, waren de groeiende overheidsuitgaven een gruwel. Drees junior, ook politicus, noemde de premier daarom ooit spottend 'Professor Uylbraith'.

Naast staatsmannen kwamen generaties studenten van de prestigieuze Harvard universiteit in aanraking met het gedachtengoed van de rijzige wetenschapper.

Galbraith gold niet als wiskundig econoom. Hij was volgens sommige vakgenoten meer een economisch socioloog met zijn nadruk op historische ontwikkelingen en politieke veranderingen en hun invloed op economische wetmatigheden. Ook zijn niet-technische schrijfstijl, die door vijanden wel als oppervlakkig wordt beschreven, is een teken van zijn sociologische inborst, stellen de collega-wetenschappers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden