Social media verpest alles wat in het persoonlijke leven mooi is

Facebook en Twitter als applicatie op een smartphone. Nederlanders kunnen bijna niet meer zonder. Beeld anp
Facebook en Twitter als applicatie op een smartphone. Nederlanders kunnen bijna niet meer zonder.Beeld anp

Het Spaanse openbare ministerie gaat mensen vervolgen die na de ramp met het Germanwings-toestel grievende tweets plaatsten over de Catalaanse inzittenden daarvan. Tussen Catalonië en de rest van Spanje botert het al een tijdje niet zo goed. Enkele tientallen twitteraars reageerden hun ergernis daarover af door zich te verheugen over 'gelukkig weer een stel Catalanen minder.'

De Belgische oud-minister Steve Stevaert was nog niet verdronken teruggevonden of een manager van de supermarktketen Delhaize twitterde dat voor hem alle rooien het kanaal in mochten springen. Het bedrijf nam er onmiddellijk afstand van en kondigde maatregelen aan.

En een goede vriend van Stevaert, hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Brussel, liet op Facebook zijn verdriet de vrije loop door de vrouw die hem had aangeklaagd de les te lezen: 'Voor een verkrachting ga je onmiddellijk bij de politie, of desnoods de dag nadien. Niet drie jaar later.' Nu was het de universiteit die zich geschrokken distantieerde.

Sociale media maken niet altijd het beste in mensen wakker - zoals ten overvloede bleek uit de reacties die dat laatste bericht op Twitter losmaakte. De hoogleraar werd op zijn beurt met bagger overgoten. Zo kunnen mensen elkaar aardig bezig houden en worden er terloops her en der wat zielen beschadigd. 'Sociaal' zijn deze media maar in beperkte mate.

Stromae
De Belgische zanger Stromae heeft er inmiddels een mooie videoclip over gemaakt. Niet over de onbehouwenheid van de sociale media, maar over hun vraatzucht. Ze dringen overal in door en verpesten alles wat in het persoonlijke leven mooi is door het genadeloos openbaar te maken. De gebruiker die zich door hen laat charmeren is tenslotte niet meer dan het voer waarmee het monster zich vetmest.

Dat is geen onzin, al is het wat eenzijdig. Twitter kan een onschatbare bron van informatie zijn en Facebook geeft mensen (al dan niet terecht) een gevoel van verbondenheid. Maar beperkt zijn die media wel. Twitter leent zich niet goed voor discussies, de intieme ontboezemingen op Facebook niet voor mateloze verspreiding. Wie die beperkingen negeert, komt gemakkelijk bedrogen uit.

De Belgische zanger Stromae heeft het in zijn nieuwe videoclip over de vraatzucht van Social media. Beeld epa
De Belgische zanger Stromae heeft het in zijn nieuwe videoclip over de vraatzucht van Social media.Beeld epa

De sociale media zelf camoufleren en ontkennen die grenzen angstvallig. Wat hen zo aantrekkelijk maakt is tegelijk hun gevaar: hun snelheid en directheid. Hun communicatiekracht wordt door plaats noch tijd gehinderd. Elke vertraging en distantie is weggenomen uit de drukke nervositeit waarmee reactie volgt op reactie en de boodschap de aangesprokene onmiddellijk treft.

Justine Sacco
“Going to Africa. Hope I don’t get AIDS. Just kidding. I’m white!”

Dit was de tweet die communicatiemedewerkster Justine Sacco stuurde voordat ze in Zuid-Afrika familie op ging zoeken. Toen ze daar aankwam, was ze 'trending' op Twitter. Ze verloor haar baan.

Nootlot
Berucht is het droeve lot van Justine Sacco die vlak voor haar vertrek naar Zuid-Afrika een flauwe grap tweette over aids. Toen ze op haar bestemming aankwam wist ze nog niet dat zij inmiddels publiekelijk gekruisigd was en haar baan verloren had. Haar verhaal is, in uiteenlopende graden van noodlottigheid, legio.

Niet dat al die twitteraars en reageerders rotzakken zijn. Een van de aardigere acties van Tinkebell was haar zoektocht naar de mensen achter de hate-mail die ze met bakken tegelijk ontvangen had toen ze van haar gestorven poes een handtas had laten maken. Het bleken grotendeels keurige heren en (misschien nog wel meer) dames geweest te zijn die haar de vreselijkste dingen hadden toegewenst. Nóg vreselijker schrokken ze toen ze hun identiteit achterhaald zagen.

Ze hadden dat zich met iets meer zelfbeheersing kunnen besparen. Schrijf eerst in een word-document op wat je op je lever hebt en laat daar vervolgens een paar uur, misschien zelfs een nachtje overheen gaan. De volgende dag blijkt het vaak niet meer de moeite waard, ongeschikt voor de ogen van anderen of beide. Maar bijna niemand is zo bedachtzaam. Het medium zelf steekt er een stokje voor.

Oude communicatiemiddelen hadden altijd iets afstandelijks. Maar ons account op Twitter en Facebook zijn we zelf, aan de versturende èn de ontvangende kant. De klap in het gezicht kan ons op ieder willekeurig moment vanaf het beeldscherm overvallen - en raakt ons in ons meest private bestaan. Goedwillende overheden zijn onlangs een bewustwordingscampagne begonnen: achter ieder twitteradres zit een mens als jij. Ik betwijfel of het veel zal uithalen.

Sommige veelgeplaagde 'celebreties' hebben zich inmiddels in arren moede uit de sociale media teruggetrokken. Ook voor de minder beroemden onder ons is dat misschien een idee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden