Sociaal rechercheurs slaan alarm: Bijstandsfraude loont

Staatssecretraris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Beeld anp
Staatssecretraris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.Beeld anp

"Fraude in de bijstand loont wel degelijk", zegt Irma Heintzberger, voorzitter van het Landelijk Contact Sociaal Rechercheurs (LCSR). Gemeenten handelen bij overtredingen vaak eerst de makkelijke gevallen af waarmee kleine bedragen zijn gemoeid, en laten de grotere fraudezaken liggen. "De echte fraudeurs blijven onbestraft", meldt Heintzberger.

Ingrid Weel

Volgens de sociaal rechercheurs die belast zijn met de opsporing van fraudezaken zetten veel gemeenten bij misstanden alleen de bijstandsuitkering stop. Ze starten geen onderzoek naar hoe lang de uitkering al ten onrechte is verstrekt. Dat vinden ze te duur of te arbeidsintensief. Fraude blijft zo onbestraft en onterecht verkregen uitkeringen worden niet teruggevorderd.

De rechercheurs zien ook dat enige tijd later de oplichter opnieuw een uitkering aanvraagt. Hij zegt dan dat hij niet meer samenwoont of dat hij niet meer werkt. Vaak is er niets veranderd in zijn levenssituatie. "Soms zien we een fraudeur het bij steeds weer een nieuwe gemeente proberen. Tja, de drempel is laag, er volgt immers toch geen sanctie. Fraudeurs krijgen vrij spel."

Vergissingen wel zwaarder beboet
Het LCSR heeft aan de bel getrokken bij staatssecretaris Jetta Klijnsma van sociale zaken. In 2013 is de fraudewet aangepast omdat fraudeurs strenger moesten worden aangepakt met hogere boetes, vond het kabinet. Gemeenten kregen meer bevoegdheden om bestuurlijk te handhaven. Het gevolg is echter dat er nog nauwelijks strafrechtelijk onderzoek wordt aangevraagd.

In de praktijk zijn het daardoor vooral burgers die zich vergissen die de dupe worden van de nieuwe wet. Zij worden juist veel te zwaar beboet, bleek uit onderzoek van de Nationale Ombudsman eind vorig jaar. En de echte oplichters gaan dus veelal vrijuit.

Extra geld
Voor bestuursrechtelijke onderzoeken - waar geen rechercheur voor nodig is - heeft het kabinet onlangs nog extra geld uitgetrokken. Het ministerie van binnenlandse zaken heeft 13 miljoen euro beschikbaar gesteld voor huisbezoeken waarmee ze hopen 15.000 fraudeurs te pakken. Dat moet jaarlijks 30 miljoen euro opbrengen. Maar hiermee worden de grote jongens niet aangepakt. Heintzberger: "Hoe effectief is het ingezette 'strenge beleid' dan? Daar hebben wij grote vraagtekens bij."

De inspectiedienst van het ministerie van sociale zaken concludeerde eerder ook al dat gemeenten de nieuwe wet niet toepassen zoals was bedoeld. "Gemeenten leggen te weinig en te lage boetes op", aldus de Inspectie SZW in het rapport 'De boete belicht'. In slechts 35 procent van de gevallen wordt een boete opgelegd, terwijl volgens de fraudewet gemeenten voor elke fraudevordering een boete zouden moeten opleggen. De gemeenten zijn bang dat ze het bewijs toch niet rond krijgen, merkt de inspectiedienst op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden