Sociaal-liberalen vervijfvoudigen

Vanaf vandaag is D66 terug in het hele land, zei D66-leider Alexander Pechtold nu zijn partij vooralsnog de vijfde partij van Nederland is.

„Vervijfvoudigd, vervijfvoudigd”. D66-Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya blijft het maar herhalen. „Teleurgesteld? Geen enkele partij is vervijfvoudigd!” Ze straalt: „We zijn vervijfvoudigd, heb je het wel gezien?”

Volgens een gisteravond gehouden peiling voor de Tweede Kamerverkiezingen kan D66 op dit moment omgerekend op 15 zetels rekenen. Dat zijn er twaalf meer dan de huidige drie. Het is meer dan de verdriedubbeling waarvan de partijtop al stiekem uitging; veel meer dan de uitslag waarop de gisteren bij elkaar gekomen D66’ers vurig hoopten.

Maar aan concrete voorspellingen willen de partijleden zich niet wagen, zo vlak voor het sluiten van de stemlokalen. Ook Koser Kaya is om iets over negen erg voorzichtig. „Gelet op de reacties op straat, heb ik er wel een goed gevoel over”, zegt ze. Thomas Bakker, voorzitter van de Jonge Democraten sluit zich daarbij aan. Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy zag afgelopen zomer, bij de Europese verkiezingen, het tij al keren toen de D66-fractie verdriedubbelde. „Tijdens deze campagne werden die gevoelens bevestigd. Als je ziet hoeveel vrijwilligers iedere keer weer mee gingen op campagne. De campagnebus was soms te klein, zelfs op regenachtige dagen.”

Dat was vier jaar geleden nog heel anders, toen de partij op de rand van de afgrond balanceerde. Slechts 2,68 procent van de kiezers wist de toenmalige coalitiepartij in Balkenende III te verleiden. In Friesland bleef er geen enkel raadslid over om het sociaal-liberale geluid te vertolken. In de hele provincies Flevoland en Zeeland bleef de teller steken op een vertegenwoordiger in de raad. ’Ronduit pet’, vond toenmalig fractievoorzitter Lousewies van der Laan.

Haar opvolger, Alexander Pechtold, bleef die vernedering gisteren bespaard. Vanaf vandaag is D66 terug in het hele land, zei de fractieleider in het propvolle café Havana in het centrum van Utrecht. „We zijn van heel ver gekomen, maar nu zijn we vervijfvoudigd terug. En we zijn door de twintigduizend leden heen. Meer dan ooit.”

„Maar,” waarschuwde Pechtold: „Denk niet dat we er al zijn. Vandaag begint de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni. En dan is de vraag: gaan we uitsluiten of verbinden? Wordt het stilstand of vooruitgang? Angst of optimisme?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden