'Sociaal leenstelsel vervangt basisbeurs nieuwe student'

Protest tegen bezuinigingen in het hoger onderwijs. (Archieffoto) Beeld anp
Protest tegen bezuinigingen in het hoger onderwijs. (Archieffoto)Beeld anp

De basisbeurs voor alle studenten verdwijnt en er komt een leenstelsel voor in de plaats. VVD en PvdA zijn het er over eens dat er zo'n stelsel moet komen. Dat meldt de NOS op basis van bronnen rond de formatie.

Redactie

Het leenstelsel wordt ingevoerd in 2014. Het geldt alleen voor nieuwe studenten. Ze betalen een gunstig rentetarief en hoeven pas af te lossen als ze zijn afgestudeerd en werk hebben.

Volgens de bronnen zijn VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom het alleen over enkele details nog niet eens.

Door het sociaal leenstelsel zullen studenten straks een flinke schuld opbouwen, zo kan dit voor uitwonende studenten in vier jaar tijd oplopen tot een schuld van ruim 12.000 euro.

Tweede Kamer
In de Tweede Kamer hebben SP, CDA, ChristenUnie en de SGP afwijzend gereageerd op de plannen van VVD en PvdA. SP-Kamerlid Jasper van Dijk spreekt van een slecht plan. 'Een leenstelsel leidt tot een schuld van tenminste 13.000 euro. Jongeren zullen massaal afzien van een hogere opleiding.'

Het begrip 'sociaal' noemt hij misleidend: 'Wat is er sociaal aan een schuld van duizenden euro's waardoor jongeren uit gezinnen met een lager inkomen afzien van een opleiding? Je kunt beter spreken van een asociaal schuldenstelsel.'

LSVb
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is 'ontzettend woedend' over de mogelijk vervanging van de basisbeurs. 'Dit is ontzettend slecht voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs en een dolk in de rug van Nederland kennisland', vertelt Karlijn Ligtenberg, vice-voorzitter van de LSVB

Volgens de LSVb maakten de VVD en de PvdA een 'mooie sier' door het terugdraaien van de langstudeerboete. 'Intussen hadden de partijen kennelijk ook het sluwe plan klaarliggen om de studenten nog veel harder te pakken. Met het afschaffen van de basisbeurs zadel je niet alleen langstudeerders op met een boete van 3.000 euro, maar krijgt elke student een dreun van 3.000 euro per jaar', aldus de LSVb.

ISO
Studentenakbond ISO laat zich iets milder uit over de maatregel. 'Er is geen duidelijkheid over de uitvoering van het leenstelsel, maar blij zijn we er niet mee', zegt ISO-voorzitter Thijs van Reekum. 'Studenten belanden zo van de regen in de drup.'

De studentenorganisatie vindt het redelijk dat de invoering alleen wordt doorgevoerd voor nieuwe studenten. 'Dit betekent dat huidige studenten die nu studeren niet te maken krijgen met onverwachte veranderingen en dat alleen studenten van 2014 te maken krijgen met het leenstelsel.' De LSVB is minder te spreken over deze clausule. 'Geen enkele voorwaarde kan deze maatregel verzachten', concludeerde Ligtenberg.

Het ISO vraagt zich af wat er gedaan wordt aan de verhoging van de studieschuld met 13.000 euro en hoe er wordt omgesprongen met de aanvullende beurs. Daar moet de politiek duidelijkheid in scheppen, vindt de vakbond.

Positief
De Vereniging van Universiteiten (VSNU) staat 'niet negatief' tegenover een sociaal leenstelsel voor studenten. Dat zei voorzitter Louise Gunning voor de microfoon van de NOS.

De VSNU ziet de maatregel als een prikkel voor studenten om hun studie snel af te ronden. 'Het helpt studenten om hun studie te structureren en om efficiënt te studeren. We vinden wel dat het geld terug moet naar het onderwijs', liet Gunning weten.

Langstudeerboete
Tijdens de kabinetsformatie hebben VVD en PvdA vorige week besloten de langstudeerboete met terugwerkende kracht te schrappen.

De langstudeerboete van 3063 euro was voor studenten die meer dan een jaar vertraging hebben opgelopen tijdens hun bachelor- of masterstudie. Dat bedrag moesten zij vanaf dit collegejaar bovenop hun collegegeld betalen. Vlak na het begin van het collegejaar, toen de langstudeerders het geld al hadden betaald, werd de maatregel echter weer teruggedraaid.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden