'Sociaal-democraten moeten zich verweren'

Ed van Thijn. ©Merlijn Doomernik Beeld
Ed van Thijn. ©Merlijn Doomernik

Terwijl overal in Europa sociaal-democraten zich laten uitmaken voor "alles wat vies en voos is", wordt uitgerekend de strijdbare Noorse Arbeiderspartij slachtoffer van een bloedbad.

"Dat is wel heel onverdiend", vindt PvdA-prominent Ed van Thijn. De voormalig burgemeester van Amsterdam sprak gisteravond bij een herdenkingsbijeenkomst in de Amsterdamse Mozes en Aäronkerk leden van de PvdA en de Jonge Socialisten toe.

"In heel Europa zijn de afgelopen jaren sociaal-democraten in gebreke gebleven om zich, op grond van hun principes, te weer te stellen tegen de aanvallen van extreem-rechts. Uit electorale angst, maar ook uit principeloosheid. Overal in Europa is de afkeer van vreemdelingen in opmars. In Frankrijk, Oostenrijk, Finland. In Denemarken heerst het Deense model, inmiddels door ons gekopieerd. Met een anti-islampartij die al gedogende aan de touwtjes trekt. Zo niet in Noorwegen."

De oud-politicus heeft 'grote bewondering' voor de Noorse premier Jens Stoltenberg die stelde dat 'meer democratie' het enige passende antwoord is op dit bloedbad. "Zo is dat. Een rechte rug en daarmee een voorbeeld voor ons allen."

Van Thijn vindt het "te simpel en incorrect" om 1-op-1 met de vinger naar PVV-leider Wilders te wijzen. "Ik geloof oprecht in diens afschuw van geweld. Maar daarmee is niet alles gezegd. De dader ontleent zijn heilig moeten aan de bedorven lucht, de haat, die met regelmaat uit dit soort kringen opstijgt. Zoals het handboek van haat dat Martin Bosma, de ideoloog van Wilders, vorig jaar publiceerde", zegt Van Thijn. "Het allerergste is zijn stelling dat nationaal-socialisten en democratisch socialisten loten van één stam zijn. Deze valse retoriek, deze diepe haat tegen alles wat links is, deze ondraaglijke stank past niet in een democratie als de onze."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden