Sobere jezuïeten symboliseren verschuiving zwaartepunt van de kerk

Argentijnse kranten vandaag over de nieuwe paus.Beeld ap

Paus Franciscus I is een jezuïet. Op welke manier geeft de jezuïtische stroming binnen de rooms-katholieke kerk betekenis aan het geloof?

De jezuïeten vormen een wereldwijde orde van mannelijke religieuzen in de katholieke kerk, gesticht door Ignatius van Loyola in 1534 en geïnspireerd op de leer van Jezus. In hun ideologie ligt sterk de nadruk op naastenliefde, in het bijzonder voor arme mensen. Dit doen jezuïeten door rijkdom af te wijzen en zoveel mogelijk bezit aan anderen te geven.

Dit streven sluit goed aan op de keuze van Jorge Mario Bergoglio voor de pausnaam Franciscus. Deze lijkt te verwijzen naar Franciscus van Assisi (1181 of '82-1226). Hij was zowel kritisch over als trouw aan de kerk, gaf Peter Raedts kenner van de Middeleeuwen vanochtend aan tegenover nrc.next. Volgens de heilige uit de Middeleeuwen moesten ware christenen in armoede leven. Dit verklaart ook waarom sommige media Franciscus I bestempelen als de 'paus van de armen'.

Jezuïeten streven een zo zuiver mogelijk leven na met volledige seksuele onthouding en wijzen naast het huwelijk ook elke andere 'exclusieve' menselijke relatie af. Aan de paus verlenen jezuïeten absolute gehoorzaamheid. Via hem proberen zij de wil van God te erkennen en aanvaarden.

Krachtig signaal
In Nederland en Vlaanderen bestaat ook een vereniging van jezuïeten. Deze meldt vandaag op haar website Franciscus I 'met grote vreugde te verwelkomen' aan het hoofd van de katholieke kerk. Zijn uitverkiezing zou een 'krachtig signaal aan de wereld en aan de christenen' vormen omdat hiermee het zwaartepunt van de kerk naar het Zuiden verschuift, aldus de organisatie.

De vereniging meldt ook nog dat de nieuwe pausnaam zou kunnen verwijzen naar Franciscus Xaverius. Hij was medestichter van de jezuïeten en beschermheilige van de evangelisatie van de volkeren buiten Europa. De eerste woorden van Franciscus I gingen over evangelisatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden