ConcertrecensieSalif Keita

Sober klinkt Salif Keita op zijn mooist

Salif Keita
2019 Tour
Koninklijk Theater Carré, Amsterdam
★★★☆☆

Halverwege de toegift sluipt zanger Salif Keita het podium van Carré af. Een eigenaardig, ongemakkelijk moment. Niet alleen omdat het publiek nog lang geen genoeg heeft van de Malinese superster, maar vooral omdat Keita kortelings aankondigde geen platen meer te zullen maken. Het zal toch niet dat hij er stil tussenuit knijpt en het slotapplaus aan zijn jeugdige band laat?

Dan, even nadat de laatste toon geklonken heeft, is hij er weer, zingt met die onvergetelijke stem kort en a capella een ode aan de liefde. Zo'n lofzang kan in andere handen goedkoop en smakeloos uitvallen. Niet bij Keita die veel heeft meegemaakt, veel gestreden heeft en, bijna zeventig, boven al dat gewemel staat, nu hij weet dat liefde het enige is.

Zijn opvolgers staan klaar

Keita is uitverkorene en verstotene ineen. Als telg uit de Malinese koninklijke familie werd hij daar op jonge leeftijd vanwege zijn albinisme weggejaagd. Ondanks alle tegenwerking en tegenslag groeit hij uit tot een zanger van wereldfaam. Het is dan ook niet zomaar een stem waarmee hij gezegend is. Rauw, maar teder. En hoe hij zingt, emotioneel, maar beheerst en altijd doorleefd zonder dat te overdrijven. Er past maar een woord: integer. Keita heeft patent op een aanzwellende en zeer indringende uithaal, zo'n kreet die alles even stilzet of zelfs wegvaagt. Als Keita op volle kracht zingt, verdwijnt alles om je heen.

Het begin in Carré is het mooist. Sober, alleen Keita die zichzelf op gitaar begeleidt en laat horen hoe machtig zijn stem nog is. Maar er komen anderen bij. Negen jonge musici die Keita enthousiast bijstaan, maar hun bijdrage lijkt lang niet altijd noodzakelijk. Soms leidt die zelfs af, van die stem, van waar het echt om gaat. Carré is dan al lang veranderd in een danszaal.

Keita ziet het schijnbaar onbewogen aan. Geen speeches, geen bloemen, de muziek gaat door en dat die, met de soms platte beats, iets vluchtigs heeft, is misschien wel juist hoe het hoort. Keita weet dat het tijd is, kijkt opzij, ziet de jeugd klaarstaan, knikt, dit moeten zijn opvolgers zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden