Sober en nuchter, maar niet sober en nuchter genoeg

JANN RUYTERS

The Rum Diary
Regie: Bruce Robinson. Met Johnny Depp, Amber Heard. In 28 bioscopen.

Blijkbaar was Johnny Depp nog niet klaar met zijn vriend wijlen Hunter S. Thompson, de man achter de gonzo-journalistiek, een wat agressieve vorm van journalistiek waarbij de journalist zelf, onder invloed van drank en drugs, het oproer creëert dat hij vervolgens op schrift vastlegt. Depp speelde Thompson eerder in 'Fear and loathing in Las Vegas' (1998) een weinig succesvolle, warrige drugstrip, geregisseerd door Terry Gilliam.

In 'The Rum Diary' wordt de zaak soberder en nuchterder aangepakt, zij het nog niet sober en nuchter genoeg. De film werd gebaseerd op Thompsons ongepubliceerde debuutroman uit 1972, die Depp begin jaren negentig in Thompsons huis vond. De roman verhaalt over de Puerto Ricaanse jaren van de alcoholistische journalist Paul Kemp (Depp dus) die zijn dagen slijt op de redactie van de teloorgaande krant San Juan Star, en ondertussen verliefd wordt op de blonde Chenault (Amber Heard), een fataal vrouwtype dat hij onverhoeds 's nachts bloot in de oceaan aantreft. Chenault is eigenlijk het vriendinnetje van een rijke Amerikaanse zakenman, maar die is ze dan even ontvlucht omdat hij op een saai feestje een saaie speech houdt.

Depps lichte vertolking van de immer katerige Kemp herinnert in de verte aan zijn piraat Johnny Sparrow die tong en benen ook zelden onder controle heeft. De setting van het subtropische in rum gedrenkte Puerto Rico herinnert aan het legendarische 'Under the Volcano' waarin Albert Finney dronken ronddoolde. Maar diens geestige oneliners worden node gemist in 'The Rum Diary', een film die urgentie en richting ontbeert. Kemp ontpopt zich alsnog tot een idealist die de corrupte Amerikaanse zakenlieden wil aanpakken en het verslindende vriendinnetje wil redden. Je wil het best geloven van Depp, maar van de alcoholistische Kemp is het toch wat ongeloofwaardig.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden