Soaps en cliffs

De ware Ally

Voor wie het nog niet doorhad: het soap-seizoen is weer begonnen! 'Goede Tijden Slechte Tijden' zal vanaf vanavond de vele prangende vragen beantwoorden, en vooral weer heel veel nieuwe vragen oproepen.

,,Het belangrijkste kenmerk van een soap is de verhaallijn die over de afleveringen heen doorloopt'', verklaart Joost de Bruin, promovendus op 'de maatschappelijke betekenis van populair televisiedrama'.

,,Vroeger gebeurde dit echt alleen in een soap. Tegenwoordig zijn er steeds meer politie- en ziekenhuisseries, 'ER' bijvoorbeeld, die ook op deze manier hun kijkers proberen vast te houden. Dat is de invloed van de soap op andere genres.''

De cliffhanger is dus ontdekt, in al zijn vormen. De variant in de serieuzere dramaseries is subtiel, met een cameravoering die wat minder gebruik maakt van de close-up.

Maar ook over het slot van een soap wordt nagedacht. Volgens GTST-scriptschrijver Martin van Steijn is het zelfs 'bijna hogere wiskunde'. ,,Pas gaandeweg hebben we ontdekt dat er een grotere klap moet plaatsvinden als er een langere periode overbrugd moet worden. Lange tijd brachten wij in de laatste uitzending voor de zomerstop één verhaallijn tot een hoogtepunt. Nu krijgen meerdere personages aan het einde van het seizoen een cliff. Zo'n gelijktijdige climax vergt een hoop gereken.''

,,De gouden formule bestaat niet'', meent Steijn, ooit in de serie acterend als Mickey. Hij kijkt nooit naar Amerikaanse soaps. ,,Al doende leren we. Vorig jaar hebben we een filmisch einde geprobeerd, met scènes die maar vijftien seconden duurden. Op die manier konden we echt alle personages aan bod laten komen. Maar vijftien tellen is te kort in soapland.''

De andere Nederlandse bewoner van dat land, 'Onderweg naar Morgen', heeft dit jaar een andere strategie gekozen: Op het 75-jarig jubileum van het Beatrix-ziekenhuis beschuldigt Joyce Couwenberg, ten overstaan van alle gasten, Arthur van Walsum van het kapot maken van haar broer Victor. Hierdoor komen de twee families letterlijk en figuurlijk tegenover elkaar te staan. Is een allesoverheersende vete nog te voorkomen?

,,Wij misten in de serie twee duidelijke polen die tegenover elkaar staan, en die voor continue onderhuidse spanning zorgen. Daarom symboliseert onze cliff dit keer een belofte: kijk eens wat een voedingsbodem voor intriges.'' Volgend seizoen kan dat weer anders zijn, meldt uitvoerend producent Patrick Dierdorp. ,,Dan wordt het vast weer iets met spektakel. Als we maar variëren.''

Want zo willekeurig is de cliffhanger dan ook wel weer.

Neder-Ally's

Tegenwoordig zijn oproepen in kranten niet eens meer nodig. Wie alleenstaande vrouwen zoekt die dolgraag hun prins willen ontmoeten, hoeft slechts de straat op. Daar lopen ze bij bosjes, ontdekte RTL 4.

Voor 'De Bachelor', het real life drama dat deze week begint, plukte de redactie 300 singles van de straat. De Nederlandse Ally McBeals en de vaderlandse versies van de vrouwen uit 'Sex and the City' moesten in gesprekken uitleggen waarom zij de gedroomde huwelijkskandidaat zijn voor 'de meest begeerde vrijgezel van Nederland'. Belangrijkste selectiecriteria was 'de intrinsieke motivatie van de dames', aldus een persvoorlichter van RTL 4: hoe erg zijn ze op zoek naar een langdurige relatie.

Niet minder dan 25 'ambitieuze en zelfbewuste vrijgezelle vrouwen' overleefden de schifting en zij krijgen de eer Roderick (31) te ontmoeten, een zeer sportieve verkeersvlieger.

De door Irene Moors gepresenteerde afvalrace speelt handig in op het groeiende aantal vrijgezellen, vooral hoog opgeleide vrouwelijke dertigers komen steeds moeilijker aan de man.

Natuurlijk wordt het 'stijlvolle programma waarin romantiek en liefde de boventoon voeren' een hit, in deze eenzame tijden. In de Verenigde Staten speculeerden eerder dit jaar tientallen miljoenen kijkers wie de Amerikaanse 'hij' toch zou kiezen. De laatste aflevering werd in zijn familie doorgebracht. Zijn het wel nette meisjes? En omdat in Amerikaanse gezinnen iedereen heel veel van elkaar houdt, en dat ook steeds zegt, werd het intiem gezellig.

Dat belooft wat. Zou er een Nederlands huwelijk in zitten? De opnames zijn al afgerond, maar het antwoord laat nog acht, ongetwijfeld lange, uitzendingen op zich wachten. In Amerika werd de verloving na een maand of drie afgebroken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden