Soap opera in stadion Nou Camp

Het allerbelachelijkste is een feit, riep gisteravond een vertwijfelde Spaanse verslaggever.

Henk Boom

Terwijl Spanje met rechtstreekse tv-uitzendingen kon meekijken, speelde zich gisteravond een soap opera zonder weerga af in het Nou Camp-stadion. Daar had om negen uur de return van de halve finale voor de Spaanse beker tussen FC Barcelona en Atletico Madrid moeten beginnen. Maar er rolde geen bal.

De Barça-spelers kwamen alleen maar even het veld op om te zeggen dat ze niet zouden spelen. De Atletico-spelers bleven een paar minuten wachten en wonnen.

De klucht had een Nederlands decor. Frank Rijkaard had zes cracks van Barcelona opgeroepen voor de vriendschappelijke interland die Nederland morgen speelt tegen Schotland. Omdat ook Rivaldo, Litmanen en Figo zich bij hun selecties moesten voegen en de ziekenboeg ook niet onbemand was hield Van Gaal nog elf spelers over die hij volgens de reglementen van de Spaanse bond mocht inzetten: negen veldspelers en twee keepers.

Van Gaal zag de bui hangen. We spelen niet was vorige week zijn bitse commentaar toen de wedstrijd nog voor dinsdag was geprogrammeerd. Consequent gedrag of een slimmigheidje? Was de ploeg niet oververmoeid na de wedstrijden tegen Chelsea en Sevilla? Om dan de zure

3-0 nederlaag van twee weken geleden tegen Atletico weg te werken... Nee, Van Gaal wist het wel.

Maar zo makkelijk was het niet. Niet spelen zou consequenties hebben: een miljoenenboete, een nederlaag en uitsluiting van deelneming aan de bekercompetitie in het volgende seizoen.

Goede raad was duur. Barça-voorzitter Josep Nuñez begon met het aanbieden van verontschuldigingen aan koning Juan Carlos. Tenslotte heeft de monarch zijn naam gegeven aan de beker. Uiteraard was de Spaanse bond de hoofdschuldige. Die zetelt in Madrid en maakt gemene zaak met Madrileense clubs.

De bond vergaderde en kwam met een Salomons-oordeel: de wedstrijd zou 24 uur worden vervroegd. Als Barcelona vroeg zou spelen, zouden de Nederlandse spelers zich nog voor middernacht bij Rijkaard kunnen melden.

Maar Van Gaal en Nuñez hielden voet bij stuk. We gaan ons niet belachelijk maken, zeiden ze in koor. Ook de bond bleef onverbiddelijk.

Atletico-voorzitter Jesus Gil was na de 'wedstrijd' de enige die echt pret had. Zijn club gaat over naar de bekerfinale. Omdat Gil de ontmoeting van gisteren als een gespeelde wedstrijd beschouwt, gaat hij ervan uit dat zijn Nederlandse sterspeler Jimmy Hasselbaink de schorsing van twee wedstrijden gisteren voltooide en zaterdag mag worden opgesteld in de competitiewedstrijd tegen... FC Barcelona.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden