soap & co.

Tom Cruise telt weer helemaal mee, door zijn charmeoffensief bij Oprah

Tot twee keer toe zat de Amerikaanse filmster Tom Cruise de afgelopen anderhalve week op de bank bij Oprah. Te ginnegappen, excuses te maken en te lijmen. Om zijn reputatie te herstellen.

Toen Cruise drie jaar geleden bij Amerika’s talkshowkoningin aanschoof, ging het mis. Cruise sprong van Oprah’s bank, sprong op Oprah’s bank, ging door de knieën en schreeuwde het uit. Om te laten zien hoe verliefd hij was op actrice Katie Holmes. Maar Amerika dacht: die man is niet jofel.

Na Oprah ging het verder bergafwaarts. In een interview noemde hij de psychiatrie een ’nazi-wetenschap’. Hij viel actrice Brooke Shields aan, omdat die antidepressiva had durven slikken toen ze in een postnatale depressie zat. Hij prees zijn scientology-geloof aan als de manier om de geest te verruimen.

Katie raakte zwanger. Er verschenen verhalen dat Tom zelf een echoapparaat gekocht had, zodat hij thuis steeds de baby kon bekijken.

De nu 45-jarige Cruise begon zijn eigen studio. Cruise dacht met de film ’Valkyrie’ terug aan de top te komen en zijn eigen studio schatrijk te maken. Maar de film, waarin ook de Nederlandse Carice van Houten meespeelt, ligt al maanden doelloos ergens op een plank. Is hij te slecht?

Het was tijd voor een charmeoffensief. En waar kon Cruise beter beginnen dan op de bank bij Oprah? Hij ging terug naar Oprah’s tv-studio’s, maar nodigde haar ook uit bij hem thuis, hoog in de Rocky Mountains.

Na een rondgang door de grote keuken van Cruise en Holmes gingen de twee de woonkamer in. „Ik ben nu op jouw bank beland”, zei Oprah. Cruise lachte: „En we zitten.” Oprah: „Toen we de show afrondden, waarin jij op de bank sprong, dacht ik: ’Wow, wat was dat?’”

Cruise: „Het was een moment.”

Oprah: „Nou en of dat een moment was. [...] Maar wat ging er in je om op dat moment?”

Cruise: „Het was iets wat ik gewoon op die manier voelde. En zo doet Katie me voelen.”

Oprah: „Nou, dat is interessant, want je bent duidelijk eerder verliefd geweest. Maar nooit zoals nu?”

Cruise: „Nee, nooit zoals nu .... Het is iets wat ik niet kan uitleggen.”

En zo leuterde het maar door. Cruise wou niet meer praten over scientology. Ook lichtte hij toe waarom hij zo’n echoapparaat had aangeschaft en waarom het erg dom was om Brooke Shields aan te vallen.

Ook enkele dagen daarna in haar tv-studio’s was Oprah poeslief. Er waren bewonderende vragen van fans en videoboodschappen van beroemde collega’s, die warme herinneringen hadden overgehouden aan hun films met TC, zoals ze hem noemden. Cruise zelf kwam met de niet echt schokkende mededeling, dat hij soms wat eerder naar een filmset komt, om alvast rond te kijken.

Werkte het charmeoffensief? Enkele critici vielen ervoor, maar de meeste vonden het niets. Liz Kelly van The Washington Post schreef dat TC nu geen griezel leek, maar wel duidelijk maakte ’dat hij geen gevoel voor humor heeft’, ’zichzelf veel te serieus neemt’ en ’vreselijk saai’ is.

Maar veel belangrijker voor de ster zelf was dat net deze week zijn vroegere filmstudiobaas liet weten het best te vinden als hij terugkeerde om een vierde ’Mission Impossible’ te maken.

TC is vast thuis van puur plezier op de bank gesprongen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden