soap & co.

Je gezicht verbouwen voor een hit

Harmen van Dijk

Met haar nieuwe album ’Hard Candy’ wil Madonna maar één ding: weer aan de top komen in haar geboorteland, de Verenigde Staten. In 2000 scoorde ze daar haar laatste nummer 1 hit met het nummer ’Music’. Daarna viel ze in ongenade, omdat ze in de aanloop naar de Irak-oorlog flinke kritiek uitte op president Bush. Dat werd destijds nog als onpatriottisch ervaren, helemaal omdat Madonna toen al enige tijd in Groot-Brittannië woonde, met haar Britse echtgenoot Guy Ritchie. Haar muziek werd in de VS niet meer gedraaid en hits bleven uit. Ondertussen was ze in Europa onverminderd succesvol.

Is Madonna’s missie geslaagd?

Ten dele. Met de eerste single van het nieuwe album, ’4 Minutes’, scoorde ze in de VS haar grootste hit sinds ’Music’, maar het kwam slechts op de derde plaats. In Europa ging het een stuk beter. Van niks op 1 in Engeland, op 1 in Duitsland en 2 in Nederland. En dat terwijl toch alles uit de kast was getrokken om juist op de Amerikaanse markt te scoren: een duet met de populaire jonge Justin Timberlake, en producers die precies weten wat Amerikanen nu willen horen.

Ook qua uiterlijk heeft Madonna, die in augustus 50 wordt, alles gedaan om in de VS weer in de smaak te vallen. En dat betekende: naar de cosmetisch chirurg. Zelf ontkent ze dat er werk is verricht aan haar gezicht, maar dat is bijna lachwekkend. Alle expressie is verdwenen, ze kan alleen nog met haar ogen knipperen, haar voorhoofd lijkt bevroren en ze heeft jukbeenderen gekregen waarmee je iemand kunt verwonden. Ze ziet er, kortom, strakker uit dan een 25-jarige.

Jammer hoor, want het leek de goede kant op te gaan. Madonna zag er altijd goed uit voor haar leeftijd, maar wel op een natuurlijke manier. Haar hele loopbaan was ze een voorbeeld voor meisjes en vrouwen om zelfstandige keuzes te maken op het gebied van relaties, seks en carrière. Het zou fantastisch zijn als ze ook had gezegd: aan die dolgedraaide schoonheidsindustrie doe ik niet mee. Ik zie er met een paar rimpels toch fantastisch uit voor een vijftigjarige?

Maar zoiets is misschien te veel gevraagd van een vrouw die al 25 jaar meedraait in een wereldje waarin uiterlijk belangrijker is geworden dan talent. Madonna heeft bar weinig beroemde leeftijdgenoten die het aandurven gewoon oud te worden. Deze week werd actrice Andie McDowell (’Four Weddings and a Funeral’) 50. Ze maakt tegenwoordig reclame voor de cosmeticaproducten van L’Oréal – omdat ze het waard is – maar niemand gelooft dat haar kreukloze huid en volle lippen uit een potje of tube komen. Eerder uit een injectienaald.

Maar er zijn uitzonderingen: actrice Annette Bening (wordt 50 in mei) zei al een paar jaar geleden dat ze zich niet verzet tegen het verouderingsproces. „Het is heus niet altijd een pretje, maar je kunt je er beter bij neerleggen.” Ook actrice Sharon Stone (werd in maart 50) peinst er niet over om onder het mes te gaan. Ze klaagde zelfs een plastisch chirurg aan die beweerde haar als klant te hebben. „Ik vind dat je de natuur zijn gang moet laten gaan en genoegen moet nemen met wat je hebt.” Dat is in haar geval misschien ook niet zo moeilijk; Stone heeft nog steeds niets te klagen over haar uiterlijk. Maar als je goed kijkt zie je wel wat rimpels rond haar ogen en wat hardere lijnen om haar mond. Maar goed, als je expressierimpels hebt, betekent dat ook dat je hele gezicht gewoon mee beweegt wanneer je spreekt. Best handig, voor een actrice.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden