Soap & Co

Bij de Bruna lang getwijfeld tussen 'René Froger - zijn eigen verhaal' (met véél privéfoto's) en het e-maildagboek van Richard Krajicek (over de bevalling van eega Daphne Deckers: 'Kort maar hevig').

Bekend Nederland schrijft zich de vingers blauw.

Toch maar gekozen voor nummer twaalf in de Bruna top 15: het 'Glamour Beauty Boek' van Leco van Zadelhoff. Want er is geen man die meer invloed heeft op het uiterlijk van onze sterren dan deze kapper uit Harderwijk. Hij is degene die ervoor gezorgd heeft dat alle vrouwen uit de stal van Joop van den Ende (en aanpalende studio's) er precies hetzelfde uitzien, en de man die beige tot gangbare haarkleur heeft verheven.

Ze staan er allemaal in: presentatrice Caroline Tensen, die meer vertrouwen in Leco heeft dan in haar eigen spiegel, Leontine Ruiters (die de bordjes omdraaide bij het Rad van Fortuin), Cindy Pielstroom (die haar opvolgde bij dezelfde bordjes), Natasja Froger (vrouw van), Daphne Deckers (zie boven) en ja, ook Viola Holt (ooit 5 Uurshow en nu vooral in de weer met arme kinderen in Zuid-Amerika).

Gewillig poseerden ze voor het boek van de man die hun haar doet en hun make up aanbrengt. Je telt pas mee als je 'gelecood' bent. Dat wil zeggen dat je haar in een soort beigeblond is geverfd (roodbruin mag sinds kort ook) en vanuit een zijscheiding in weelderige lokken uiteen valt en je wenkbrauwen er tot een absoluut minimum zijn uitgetrokken.

Het boek is een uitputtend overzicht van mogelijkheden om jezelf als gewone sterveling te Leco'en. Maar, ga niet naast je schoenen lopen, waarschuwt de kapper een vragenstelster die er zo graag als Caroline of Leontine uit wil zien. “Het is leuk om dingetjes zelf te proberen, maar klakkeloos kopiëren is geen goed idee!”

De sterren dragen Leco op handen. Presentatrice Pauline Huizinga: “Leco weet erg goed de minder mooie dingen te camoufleren.”

En Leco is de sterren dankbaar, want wat is een kunstenaar zonder modellen? Hij draagt het boek op aan 'alle mooie mensen' met wie hij de afgelopen jaren gewerkt heeft. En voor wie benieuwd is naar wát hij mooi vindt: 'niet alleen mooi zijn van buiten, maar ook van binnen'.

Wie natuurlijk niet mocht ontbreken in het boek is Connie Breukhoven, vroeger ook wel bekend als zangeres Vanessa. Sinds haar huwelijk met de baas van de Free Recordshops, Hans Breukhoven, werpt zij zich op als de beschermvrouwe van de Nederlandse society. Zij koppelde, tijdens een etentje in haar villa 'De Breuck Hoove' in Wassenaar, Marco Borsato (van de nachtelijke cd-verkopen) aan Leontine Ruiters (van de bordjes), om maar eens iets te noemen. En drie keer raden wie het haar en de make up van de blozende bruid verzorgde tijdens het droomhuwelijk in Venetië.

Leco en Connie zijn dikke vrienden. 'Maatjes', zegt Connie in haar lijfblad Beau Monde. De voormalige zangeres is een perfecte proefpersoon voor Leco. Hoe kan het anders met een vrouw van legendarische uitspraken als: “Ik wil altijd alles gestyled hebben, ook de kinderen” en “Hans ziet mij nooit zonder make up, ik slaap zelfs op een manier dat ik er niet idioot uitzie.”

Connie legt uit waarom het zo goed klikt tussen haar en de kapper: “Omdat hij altijd met bekende Nederlanders bezig is, hoort hij de laatste roddels als eerste. Maar roddels drukt hij de kop in, daar doet 'ie niet aan mee.”

Een kapper is natuurlijk ook - niet minder dan een huisarts - een vertrouwenspersoon voor vrouwen die ervoor moeten zorgen dat op ieder bewaakt en onbewaakt moment heur haar goed zit. In dit soort zaken van leven en dood blijkt oprechte vriendschap best mogelijk te zijn in Hilversum, Aalsmeer of de Amsterdamse P.C. Hooftstraat.

Leco over een andere vriendin, Caroline Tensen: “Bij ons loopt alles goed omdat we alles tegen elkaar durven te zeggen. Dat doen alleen echte vrienden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden