soap & co.

Niet elke kunstenaar is automatisch een geldjongleur

Van lottowinnaars verwacht niemand dat ze goed zijn in het beheren van hun miljoenen – ze zijn immers geen financieel experts. Maar over de financiële ellende van zanger Marco Borsato en fotografe Annie Leibovitz – kunstenaars, geen zakenlui – zijn we geschokt. Maar miljoenen winnen of verdienen is niet hetzelfde als ze beheren.

Dat leek wel zo. Alles wat Marco Borsato (42) aanraakte werd goud. Hij had vorig jaar nog een geschat vermogen van 29,3 miljoen euro. Nu heeft hij ’een kurkdroge tong van alle gesprekken’ die hij voert voor zijn bijna failliete bedrijf The Entertainment Group (TEG), dat dinsdag uitstel van betaling aanvroeg. De geplande concerten van Borsato zelf, maar vooral ook de Symphonica in Rosso-concerten van Diana Ross in oktober, staan op losse schroeven.

Goede vriend Guus Meeuwis is opeens een van de zwaarste schuldeisers, want ook die zanger staat bij TEG onder contract. Erger voor Borsato zelf is dat hij zelf miljoenen verliest omdat hij persoonlijk borg staat voor het bedrijf, voor een bedrag dat kan oplopen tot zes miljoen euro. De lieve jongen in spijkerbroek ligt er ’s nachts betraand van wakker.

Waarom kiest hij dan voor zo’n constructie? Als artiest zelf aandeelhouder zijn van je eigen managementbureau, het komt bijna nooit voor. Wilde hij zelf cashen? Had hij het te hoog in zijn bol omdat alles al jaren geweldig ging? Of was de zanger met het warme hart te weinig zakenman en te goed van vertrouwen?

Hij noemt zichzelf ’niet verantwoordelijk voor de financiële problemen’. „Bijna alle inkomsten die ik met mijn liveoptredens heb verdiend, zijn in het bedrijf teruggevloeid, met de bedoeling artiesten op een goede wijze te begeleiden”, schrijft hij op zijn site.,,Dat het met (dit) bedrijf (), dat zoveel mooie artiesten vertegenwoordigt, zo ver heeft kunnen komen, is onbegrijpelijk en valt moeilijk te verteren.”

Ach, beroemdheden, ze stijgen hoog en vallen diep, maar voor het publiek lijkt hun ellende een gouden randje te hebben. „Dan brengt hij toch gewoon weer zo’n zeiknummer uit. Stroomt het geld weer binnen”, reageert iemand op internet.

Veel gevaarlijker zijn de geldproblemen van wereldberoemd fotografe Annie Leibovitz (62). Ze maakte portretten van Queen Elizabeth, Arnold Schwarzenegger en de zwangere Demi Moore. Beroemdheden staan al decennia voor haar in de rij, want Leibovitz beeldt hen af op hun mooist. Schud haar de hand en je hebt indirect alle wereldberoemdheden aangeraakt.

Zij gaat écht bijna failliet: ze staat op het punt alle rechten over haar gemaakte én toekomstige foto’s kwijt te raken. Begin dit jaar bracht ze die rechten en wat huizen in onderpand bij het bedrijf Art Capital, om met de 24 miljoen dollar (17 miljoen euro) die dat opbracht andere schulden af te betalen. Twee miljoen dollar loon per jaar van tijdschrift Vanity Fair was kennelijk niet genoeg.

Nu nam Leibovitz wel meer risico’s – op haar 52ste beviel ze van een dochter – maar om nu te zeggen dat alles goed komt De overeenkomst die ze vorige week sloot met de kunstpandjesbaas geeft wat ademvrijheid, maar de torso van Schwarzenegger staat nog steeds bijna in de uitverkoop. Zelfs haar lidmaatschap van de Art Directors Club Hall of Fame beschermt niet tegen de banale werkelijkheid die geld heet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden