soap & co

Harry, Hermelien en Ron maken zich op voor het leven na de toverschool

Drie categorieën Britten zijn het afgelopen voorjaar naar het Londense West End getogen om daar Daniel Radcliffe te zien acteren in het toneelstuk ’Equus’: de liefhebbers van Peter Shaffers macabere relaas over een verwarde jongen die paarden de ogen uitsteekt; de mensen, die dachten een onbekend avontuur van Harry Potter te zullen aantreffen; en fans die zich de kans niet wilden laten ontglippen om Radcliffe in zijn blootje te zien optreden, hoe kort die scène ook was. Eén keer raden welke groep het grootst was.

De waardering voor Radcliffe’s weergave van staljongen Alan Strang was groot onder de Britse critici en dat is meegenomen als je aan je laatste Harry Potter-films bezig bent. Net zoals het wennen is aan de gedachte dat de bebrilde tienertovenaar van Hogwarts/Zweinstein over een week meerderjarig wordt. Op de 23ste juli heeft hij ook voor het eerst volledig toegang tot de bijna dertig miljoen euro waarop zijn met HP vergaarde vermogen berust.

’Dan’, zoals hij het liefst wordt genoemd, wil graag om meer in de herinnering blijven dan als Harry Potter, al realiseert hij zich terdege dat die rol hem beroemd heeft gemaakt. „Maar ik hoop dat als ik maar goed genoeg mijn best doe en verschillende dingen onderneem, er nog andere rollen zijn die blijven hangen.” Met ’Equus’ is Radcliffe daar al in geslaagd en er staan meer mogelijkheden te wachten voor in 2010 de laatste Harry Potter-film in roulatie gaat.

Tussen de Potter-bedrijven door heeft de jonge Brit in Australië nog zijn bijdrage geleverd aan de speelfilm ’The December Boys’ en er staat in elk geval nog een tv-productie in de steigers. Radcliffe speelt in ’My boy Jack’ de rol van de enige zoon van schrijver-dichter Rudyard Kipling (’Junglebook’), die tijdens de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen sneuvelt.

Emma Watson, die Hermelien speelt, heeft niet een verdere carrière als actrice in gedachten. Financieel is ze binnen, dus daarvoor hoeft het niet. De 17-jarige heeft net haar middelbare school afgemaakt en wil, naast haar optreden in de twee laatste HP-films, zich concentreren op een studie letterkunde en filosofie. Er is in elk geval geen druk vanuit de familie om met acteren door te gaan. Watsons beide ouders zijn jurist en hebben niets met de showbizz.

Rupert Grint (Ron), de oudste van de drie, is nog het minst bezig met zijn toekomst. Hij wil eerst in de laatste Harry Potters meedoen en houdt zich intussen onledig met golfen. En hij wil te zijner tijd wel iets doen met cartoons en animatiefilms.

Over hun financiën hoeven de drie hoofdrolspelers zich geen zorgen te maken. Daniel Radcliffe’s marktwaarde stijgt nog steeds duizelingwekkend. Kreeg hij voor zijn eerste film 89.000 euro, bij film nummer vijf is dat tien miljoen euro geworden. Dat alles op een totale recette van 2,6 miljard euro. En dat zal ongetwijfeld nog fors toenemen, want alleen al in Amerika heeft ’De orde van de Feniks’ op de eerste vertoningsdag alle records gebroken.

De vraag die echter op de lippen van iedere fan brandt is: wie van de drie overleeft J.K. Rowlings laatste HP-boek, ’de Relieken des Doods’? Emma Watson hoopt dat haar Hermelien niet het loodje legt, maar Rupert Grint zal er niet om treuren als Ron wordt doodgeschreven. En Daniel Radcliffe? In het Belgische blad Humo geeft hij zich bloot: „In zijn diepste binnenste verlangt elke acteur naar een sterfscène. Dat is toch fantastisch?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden