soap & co.

Beelden van boobies en bananen doen reputatie NOS geen goed

Bij de NOS moeten ze nog wennen aan de nieuwe media. Op het digitale kanaal Journaal 24 kunnen kijkers wanneer ze maar willen het laatste journaal zien en belangrijke nieuwsgebeurtenissen rechtstreeks volgen. Leuk, maar soms krijgen we meer te zien dan de bedoeling is. Dat noemen we dan een schandaal, want om echt belangrijke zaken maken we ons tenslotte niet druk in dit land.

Wat er is gebeurd: repetitiebeelden zijn de afgelopen maand tot drie keer toe per abuis op het digitale kanaal te zien geweest. Terwijl presentatoren en redacteuren van de NOS zich onbespied waanden op de nieuwsvloer en zich klaar maakten voor de uitzending, keek Nederland mee. Hadden we koud Eva Jineks boobygate verwerkt (gedoe met haar decolleté), kwam de NOS met ’bananengate’: ’Jeugdjournaal’-presentatrice Tamara Seur dacht een item over een groente-orkest (mensen fluiten op een wortel) leuk in te leiden door te doen alsof een banaan een saxofoon was en repeteerde dit eindeloos. Eigenlijk te saai voor woorden, maar bij bezoekers van GeenStijl slaat dan de fantasie op hol. „Doe es deep throatuh”, reageerde er een op het filmpje. „Je moet niet blazen maar zuigen”, adviseerde een ander.

De NOS meldt dat het uitlekken van deze beelden ’balen is voor de betrokkenen’ (Eva, Tamara, etcetera) maar dat er niets is om je druk over te maken. Er is tenslotte niets ’schokkends’ naar buiten gekomen.

Wij zijn het daar niet mee eens. Als mensen bij de grootste nieuwsorganisatie van het land het verschil niet weten tussen groente en fruit is dat best onthutsend. Zeker als die mensen door duizenden kinderen op hun woord worden geloofd.

Afgelopen week doken repetitiebeelden op van ’Nova’-presentatrice Clairy Polak en nieuwslezer Rik van de Westelaken. De Telegraaf maakte er direct melding van en linkte op de site naar de filmpjes door.

Wat kregen we te zien? Gehannes met oortjes en microfoontjes, oefenen op de uitspraak van Russische woorden en een gekke bekken trekkende Clairy. Gelukkig bleef het schikken van Polaks borsten ons bespaard.

Een bezoeker van de Telegraaf-site verzucht: „Zullen we nu stoppen met dit soort filmpjes? Of is het wachten op Philip Freriks die een stukje uit zijn neus haalt?”

Wat is nu de oorzaak van deze onnodige transparantie? De camera’s van de NOS draaien continu maar voor de toevoer naar het digitale kanaal is het de bedoeling dat er af en toe wordt geschakeld en dat ons dus beelden bespaard blijven. Dat gaat de laatste tijd met regelmaat mis. De nieuwsorganisatie belooft er alles aan te doen om herhaling te voorkomen maar kan niet garanderen dat er niet opnieuw beelden uitlekken.

Toch moest het maar eens afgelopen zijn met die filmpjes, als de NOS zichzelf tenminste nog serieus neemt. Hoewel die beelden nergens over gaan en op iedere werkvloer gekke bekken worden getrokken, komt het de geloofwaardigheid van een professionele nieuwsorganisatie niet ten goede. ’Omroep blundert opnieuw’ en ’Nieuw gênant beeld NOS Journaal’ kopten kranten de afgelopen weken. De filmpjes gaven ’reaguurders’ intussen munitie om te schelden op hoe linkse prutsers onze belastingcenten verkwisten. De NOS kan deze zeurpieten in dit geval zélf de wind uit de zeilen nemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden