soap & co.

Ooit zal Bono zijn moeder bellen: ’Ik zit met Doutzen Kroes aan tafel!’

Haar uitspraak van het Nederlands, zo bleek onlangs een optreden in De Wereld Draait Door, verraadt haar Friese wortels. Maar daar zit Doutzen Kroes niet mee. Als ze vanuit haar appartement in Parijs of haar optrekje in New York met familie of vrienden belt of sms’t gebeurt dat doorgaans in het Fries. „Ik fyn it Frysk gewoan moai”, vertelde ze vorige week tegen Omrop Fryslân, nadat de provincie haar had weten te strikken als ambassadeur van de Friese taal. En daarom zou iedere Fries, vindt ze, trots op zijn taal moeten zijn. Om het met de campagne te zeggen: Praat mar Frysk!

Doutzen Kroes van het achterafweggetje in Eastermar (Oostermeer) is hot. Dat bleek wel weer toen ze een paar weken geleden door het modeblad Marie Claire in het zonnetje werd gezet als winnaar van de Prix de la Mode. Dat was in dezelfde week dat het Amerikaanse luxe lingeriemerk Victoria’s Secret haar aantrok als zijn gezicht 2008. Doutzen treedt daarmee voor enkele miljoenen euro’s in het voetspoor van modellen als Gisele Bündchen, Heidi Klum en Tyra Banks, de presentatrice van de tv-hit America’s Next Topmodel.

Nog maar vier jaar geleden was Kroes – nu 22 – een net afgestudeerde havoleerling die wat vakantiefoto’s opstuurde naar het Amsterdamse modellenbureau Paparazzi. „Dit is een grote”, was de eerste reactie van bureaudirecteur Sarah Keller, zelf ooit model. „Alles klopt. Maten, neus, lippen, ogen, haar, huid – allemaal goed. Maar het gaat erom: wat straalt er uit haar ogen. Ze pakt de camera, de camera wordt verliefd op haar”, vertelde Keller vorig jaar in Elsevier over het Friese fotomodel.

Sindsdien is het in duizelingwekkende vaart omhoog gegaan voor het famke uit Eastermar. Voordat ze een voet in Amsterdam had gezet was ze al op weg naar New York voor een fotoshoot. Ze heeft shows gelopen voor de modehuizen Dolce & Gabanna, Versace en Gucci, ze was het gezicht van Calvin Kleins parfum Eternity en ze is het nu van cosmeticagigant l’Oréal, net als grootheden als Jane Fonda en Penelope Cruz. En nu wordt ze het model dat de catalogus van Victoria’s Secret gaat dragen.

Talloze malen heeft Kroes de afgelopen jaren de voorplaat van een modetijdschrift gevuld of was ze het middelpunt van een reeks foto’s. Eerder dit jaar stond ze samen met negen andere jonge modellen op de voorpagina van het Amerikaanse modetijdschrift Vogue. Dat was nog met anderen. Haar grote wens is dat ze daar nog eens in haar eentje op komt. De status van een topmodel is immers niet af te lezen aan haar/zijn salaris, maar wel aan het aantal Voguecovers.

Doutzen Kroes blijft nuchter onder haar succes, dat was in DWDD ook wel te zien. En als haar enthousiasme met haar op de loop gaat, zijn er altijd wel haar vader Johan en haar moeder Geartsje, die haar met beide benen op de grond terugzetten. Een anekdote tekent dat wel. Doutzen belt vanuit New York met haar vader en roept: Raad eens met wie ik nu aan tafel zit? Met Bono van U2! Waarop ze van haar vader als antwoord krijgt: „Probeer het nu eerst maar eens zover te schoppen dat Bono met zijn moeder belt en roept: Raad eens met wie ik aan tafel zit? Met Doutzen Kroes út Eastermar!

Roddel, zoals over modellen als Naomi Campbell of Kate Moss vind je niet over de Friezin. Ooit werd beweerd dat ze iets had met die andere beroemde Fries, schaatser Sven Kramer. Het bleek onzin. Voorlopig staat haar carrière op nummer één.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden