soap & co

Na de Gullitjes verkast ook Reinout Oerlemans met zijn familie naar LA.

Jan van Otterlo – die van Verhuizingen van hier tot Tokio – krijgt het druk met het inpakken voor Bekende Nederlanders. Nauwelijks hebben Ruud en Estelle Gullit laten weten dat ze hun boeltje naar Los Angeles verkassen, of de volgende LA-gangers dienen zich al weer aan. Reinout Oerlemans – ooit Arnie in ’GTST’ en nu baas van tv-programmafabriek Eyeworks – en Danielle Overgaag – ooit van de wielerbaan en nu fulltime moeder – gaan midden volgend jaar naar Beverly Hills.

Eyeworks heeft al een bedrijf in LA, Eyeworks 3 Ball, waar 500 mensen werken. De omzet is een kwart van het totaal van het bedrijf, dat met een jaaromzet van 300 miljoen euro in de topdrie van productiemaatschappijen voor tv zit. Een derde van de werktijd van Oerlemans gaat op aan reizen. Maar nu gebeurt dat nog vanuit Amsterdam en dus kan hij nog regelmatig met zijn snuit op het scherm, zoals de afgelopen maanden als invalpresentator van de ’TV Show’. Maar, vertelt hij aan De Telegraaf, als er iets leuks langskomt wil hij ook vanuit LA wel naar Hilversum komen.

Als het goed loopt met het Amerikaanse avontuur, wil de familie Oerlemans het verblijf in LA permanent maken. Reinout stapt in een zorgvuldig voorbereid project en laat zich dus niet vergelijken met de vele Nederlandse acteurs en actrices die hun geluk hebben gezocht aan de westkust van Amerika. Zoals zijn ouwe maatje uit ’GTST’ Antonie Kamerling, wiens Hollywood-loopbaan niet verder kwam dan een enge SS’er in een ’Exorcist’-film.

En zo zijn er meer die als Icarus weer hard op de Nederlandse bodem terugvielen. Neem Ferry Somogyi, die het spelen van Rik de Jong in ’GTST’ niet hoog genoeg ging en met zijn koffer richting LA trok. Maar leuke smoeltjes hebben ze genoeg in Hollywood en dus was het na vijf jaar zonder zelfs maar een miniem bijrolletje bye bye Playa del Rey en hello Hilversum. Sindsdien is hij weer gewoon Rik de Jong in het ’GTST’-se Meerdijk en daar glipte onlangs zelfs zijn liefde Anita uit zijn handen weg. Toch zit hij niet bij de pakken neer; hij gaat ooit weer terug naar LA, want daar mag je dromen hebben. En zo denkt ieder zich een Rutger Hauer te worden, die het wél redde.

Het is betrekkelijk, maar voor Nederlandse vrouwen is Hollywood wat genadiger, vooral als je een modellenloopbaan hebt. Daphne Deckers mocht even glimlachen in een Bondfilm. Dan mag Famke Janssen met haar ’X-men’-rollen en haar gezichtsbekendheid meer een succes heten.

Ook actrices van naam hebben het niet ver geschopt. Renée Soutendijk bleef hangen in een actiefilm en Monique van der Ven was een Russische ballerina in ’Starsky & Hutch’. Willeke van Ammelrooy figureerde vorig jaar als de moeder van Sandra Bullock in ’The Lake House’. ’Een geïmmigreerde moeder’, want het accent maakt Nederlanders zelden geschikt voor een echt Amerikaans personage. Daarom worden vooral blonde Nederlandse acteurs ingehuurd om nazi’s te spelen. Zelfs Carice van Houten krijgt, zo vertelde ze de Volkskrant, vooral Tweede Wereldoorlogscripts toegestuurd. Ze zal niet snel richting Hollywood reizen.

Voor succes moet je een Nederlandse regisseur zijn. Jan de Bont heeft een paar toppers – ’Speed’ en ’Twister’ – gescoord. En iedereen in LA kent de naam van Paul Verhoeven. Al moet die zijn eerste Oscar nog binnenhalen. Het bezit daarvan is geen garantie voor succes. Vraag het aan Mike van Diem, wiens LA-avontuur zelfs na ’Karakter’ mislukte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden