soap & co.

Van ’de narrige man van Madonna’ tot gewaardeerd Hollywood-ster

Bert van Panhuis

Wat heeft Sean Penn ertoe gebracht om zich als regisseur te storten op Jon Krakauers indrukwekkende boek ’Into the Wild’? Misschien zijn vereenzelviging met de hoofdpersoon Christopher McCandless, die zijn schepen achter zich verbrandt, gaat zwerven door Alaska en daar van uitputting omkomt? Acteur Emile Hirsch, die McCandless speelt: „Ik denk dat Sean in feite ook een zwerver is. Hij koestert de vrijheid om voor de verlatenheid te kiezen.”

Dat Penn (47) zijn eigen weg gaat is aantoonbaar. En dat wordt hem dikwijls niet in dank afgenomen. Acteurs en actrices hebben – terecht – de naam zich aan de linkerkant van de samenleving op te stellen en zijn daarbij een geliefd doelwit van rechtse politici en media in Amerika. George Clooney, Barbra Streisand, Meryl Streep, ze worden met passie gehaat. Maar Sean Penn staat al een paar jaar boven aan het lijstje. Na de ’Hanoi Jane’ Fonda van de Vietnamoorlog heeft Amerika nu de ’Bagdad Sean’ Penn van de oorlog in Irak.

Even een paar voorbeelden: in oktober 2002 plaatste Penn voor 56.000 dollar een open brief in de Washington Post. Daarin veegde hij de vloer aan met de politiek van Bush ten aanzien van Irak en het schenden door de president van de burgerrechten van de Amerikanen. Die kritiek was nog mild vergeleken bij wat de acteur vorig jaar maart spuide in een toespraak bij de vierde verjaardag van de invasie in Irak. Daarin noemt hij Bush, vicepresident Dick Cheney en minister Condoleezza Rice boosaardig, misdadig en obsceen.

Maar daar houdt het actievoeren van Sean Penn niet op. Hij is naar Irak gereisd om daar poolshoogte te nemen van de gevolgen van de Amerikaanse bezetting. Hij is naar Iran geweest en heeft van zijn bevindingen uitgebreid verteld in de San Francisco Chronicle. Hugo Chávez, de Venezolaanse president die met Fidel Castro boven aan het lijstje van de vijanden van het Witte Huis in Latijns-Amerika staat, heeft Sean Penn ook al op audiëntie gehad. Waarbij de afkeer van de acteur van Bush en consorten uitgebreid werd gemeld. Het zal niet verbazen dat toen het maandblad Esquire afgelopen november in een uitgebreid profiel Penn de hemel in prees het bij het blad boze reacties regende. ’Communistisch tuig’, ’Amerikahater bij uitstek’ en ’on-Amerikaanse verrader’ waren een paar van de kwalificaties.

Bij de presidentsverkiezingen steunt hij steevast de meest linkse van de Democraten. Net zoals hij campagne voert voor het Congreslid uit Oakland dat zich het felst keert tegen het Irak-beleid. Maar hij zette zich ook in voor de bewoners van New Orleans na de ramp met Katrina. En hij steunt nog steeds zuster Helen Prejean, de anti-doodstrafactiviste, die hij leerde kennen bij de verfilming van ’Dead Man Walking’.

De man, die ruim twintig jaar geleden vooral bekend werd als de narrige echtgenoot van Madonna, heeft zich na dat stormachtige huwelijk en de scheiding ontwikkeld tot een van de meest gewaardeerde acteurs van Hollywood. Zijn naam wordt in één adem genoemd met die van Marlon Brando, Jack Nicholson en Robert De Niro. De Oscar voor ’Mystic River’ in 2004 was voor zijn fans een nogal late erkenning. En nu oogst hij ook steeds meer bewondering als regisseur. Zijn uitverkiezing tot juryvoorzitter op het filmfestival in Cannes, later deze maand, toont aan dat zijn talent breed wordt erkend.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden