soap & co.

Sterren ontvluchten hun paleisjes in Malibu wegens felle bosbranden.

De elementen maken geen onderscheid tussen rijk en arm. En dus hebben de afgelopen week ook de rich and famous in Californië’s filmsterrenkolonie Malibu met de gedachte geleefd dat zij hun miljoenenoptrekjes aan het strand of in de heuvels misschien wel moesten afstaan aan het vuur van de bos- en struikbranden.

Voor de voormalige tv-actrice Suzanne Somers (die blonde in ’Three’s Company’) was het wel heel dramatisch. In januari ging haar landgoed al in vlammen op en nu dreigde hetzelfde te gebeuren met haar tijdelijke onderkomen. Maar de huidige televisiewinkelier blijft alles van de zonnige kant zien. „Als ik een kind in Irak had vechten, was dat erger geweest.” En zulk optimisme lijkt te worden beloond, want toen Suzanne dit voorjaar door de restanten van haar verbrande pand woelde, vond ze zowaar haar trouwring terug.

Malibu, een paradijsje van zon, zee en prachtig strand aan de kust bij Los Angeles, heeft een bijna net zo grote concentratie wittedoekberoemdheden als Hollywoods Kodak Theater tijdens de Oscaruitreikingen. Pamela Andersons onderkomen grenst zo ongeveer aan dat van Sting. Mel Gibson woont naast James Cameron, de man achter ’Titanic’, en die is weer de buurman van Olivia Newton-John. Achter bijna ieder huisnummer aan Malibu Canyon Road of Pacific Coast Highway gaat wel een beroemd gezicht schuil.

Dat moest allemaal in een kleine volksverhuizing verkassen. De suites van de vijfsterrenhotels in Santa Monica en Beverly Hills zijn vergeven aan Tom Hanks, Jennifer Aniston, Sean Penn, Nick Nolte en hun aanhang. Er is nauwelijks nog een sjieke kamer in de regio te krijgen. David Geffen, de platen- en studiobaas, die ook eigenaar is van de luxe Malibu Beach Inn, stelde zijn hotel beschikbaar voor brandweerlieden en minder vermogende evacuees. Een enkeling als David Duchovny (Fox Mulder in ’The X-Files’) weigerde zijn woning te verlaten.

En deze sterren hadden nog zelf de regie. Jane Seymour (’Dr. Quinn Medicine Woman’) moest de evacuatie aan haar man overlaten. Zijzelf is een van de deelnemers aan ’Dancing With The Stars’ en kon dus niet uit de studio in Los Angeles weg. Maar, moest Jane bekennen, in dergelijke omstandigheden viel het haar moeilijk zich op een goed uitgevoerde rumba te concentreren. Country and western-zangeres Tanya Tucker, die in Las Vegas optreedt, liet telefonisch weten bezorgd te zijn over haar huis. En Britney Spears, die nu en dan ook verpoost in een strandhuis in Malibu, was ook ’heel erg bang’, al liep haar optrekje helemaal geen gevaar.

Het ziet ernaar uit dat het voor de sterren met een sisser af gaat lopen. Alleen het presbyteriaanse kerkgebouw is tot de grond toe afgebrand. Net als Castle Kashan, een Amerikaans ’kasteel’ in Walt Disney-stijl, dat werd bewoond door een voormalige schoonheidskoningin. Het op een heuvel gelegen bouwsel herbergde onder meer een brievencollectie van Grace Kelly en prinses Diana. Het is tot as vergaan.

Iets verder naar het westen, in Point Dume ofwel de Malibu Riviera, hoefde men zich geen zorgen te maken. Hier zette bijna 25 jaar geleden talkshowhost Johnny Carson de toon door toen al tien miljoen voor een huis neer te tellen. Mensen als Bob Dylan, Martin Sheen en Barbra Streisand volgden. Een paar jaar geleden ging het pandje van Streisand bijna in vlammen op. Ze verkocht het, maar is nu weer bezig met iets in Malibu. Sommigen leren het nooit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden