soap & amp;co

’Sieneke won het Songfestival door een black-out van Vader Abraham’

Alsof het er allemaal iets toe doet, laaiden de ruzies over het Nationale Songfestival weer op, de afgelopen week. Het was natuurlijk ook een aanfluiting, die uitzending van afgelopen zondag. Op het hoogtepunt van de verwarring wilde Pierre Kartner, beter bekend als Vader Abraham, door het opgooien van een munt beslissen wie ons land in Oslo mag vertegenwoordigen.

Maar laten we eerlijk zijn: met het draaiorgelnummer dat Kartner componeerde – ’Ik ben verliefd Sha-la-lie’ – zal Nederland roemloos in de voorrondes stranden. En of dat liedje nu gezongen wordt door Sieneke, Loekz, Vinzzent, Marlous of Peggy Mays, dat maakt nauwelijks iets uit.

Niettemin zindert Hilversum van de complottheorieën. Het festival wordt al Smurfengate genoemd – een verwijzing naar het nummer waarmee Kartner de wereldfaam verwierf waarop hij zich beroept.

Even kort de voorgeschiedenis, voor het geval u niet tot de twee miljoen Nederlanders behoort die naar de hoogst vermakelijke chaos hebben gekeken. De Tros organiseert dit jaar het Songfestival en vroeg Vader Abraham één liedje te componeren. Vijf verschillende zangers en groepjes moesten het vervolgens zingen. Ze werden gecoacht door bekende artiesten als Frans Bauer, Corry Konings en Marianne Weber. Een jury en het publiek in de zaal mochten de beste uitvoering kiezen. Maar aangezien juryleden en publiek elk maar één punt mochten uitdelen, was het staken van de stemmen bijna onvermijdelijk. In dat geval moest componist Pierre Kartner de winnaar aanwijzen. En dat gebeurde dus ook.

’Alles was voorgekookt’, meent muziekproducent John van Katwijk. Het groepje Loekz had moeten winnen, dat had de Tros vooraf al besloten. De nogal hysterisch uitgedoste meisjes werden immers gecoacht door Frans Bauer, hét boegbeeld van de omroep. En het management van Bauer produceerde het Songfestival. Waarom Loekz dan toch verloor? „Door een black-out van Vader Abraham, die weigerde zich aan de afspraak te houden”, aldus Van Katwijk. Pierre Kartner koos, nadat hem verboden was een muntje op te gooien, geërgerd voor Sieneke. Op dat moment daalden confetti en slingers neer op de hoofden van Bauer en Loekz. Voor believers hét bewijs dat vooraf was afgesproken dat het meidengroepje zou winnen.

Jurylid Tatjana spreekt ook van doorgestoken kaart, maar zij beweert juist dat haar medejuryleden George Baker en Daniël Dekker met Kartner hadden afgesproken Sieneke te laten winnen. Tatjana weigerde aan die kwalijke praktijken mee te werken, net als de speciaal ingevlogen juryvoorzitter, tweevoudig Songfestivalwinnaar Johnny Logan. Tatjana vond dat Sieneke een ’boerse act’ opvoerde en Logan zou haar optreden als awful hebben betiteld. George Baker vindt dat de ’overjarige pin-up’ uit haar nek kletst.

Winnares Sieneke Peeters houdt zich groot. Zij ging daags na het festival winkelen, de camera’s van ’RTL-boulevard’ in haar kielzog. De 17-jarige kapster-in-opleiding uit Nijmegen was opgetogen dat ze in een bloemenzaak meteen herkend werd. „Ik heb er altijd van gedroomd beroemd te zijn.” Nou, dat is ze. Haar naam is al aanleiding voor menige woordspeling. Patty Brard, in de Telegraaf: „Je hoeft geen heldersieneke te zijn om vast te stellen dat we de finale niet gaan halen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden