Soa-campagne moet GGD’s dubbele klandizie bezorgen

Nieuwe relatie? Allebei een soa-test, maant een campagne die maandag begint. Bij de Amsterdamse soa-polikliniek loopt het nu al storm.

De nieuwe geslachtsziekte-campagne die maandag begint, moet ertoe leiden dat bij het begin van een nieuwe relatie beide partners zich laten onderzoeken. Margot Mulder van Soa Aids Nederland: „Voordat het condoom in een nieuwe relatie aan de kant wordt geschoven, moeten beide partners zich laten testen.”

Poliklinieken voor seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) mogen dus rekenen op dubbel zo drukke tijden. En dat terwijl de Amsterdamse GGD nu al spreekt van een topdrukte. Volgens Han Fennema, hoofd GGD Amsterdam, is dat een teken dat eerdere campagnes en voorlichting werken, maar ook dat nog steeds veel mensen onveilige seks hebben. „Daar moeten we reëel in zijn. Dat is nu eenmaal zo”, zegt Fennema.

Amsterdam werkte lange tijd met een open inloop, maar schafte dat af omdat met die methode niet alle polikliniekbezoekers konden worden onderzocht. Er werd een ’zesvragenmodel’ ontwikkeld om bij een grote groep laagrisico-cliënten in te schatten hoe groot de kans is dat die zijn besmet. „We proberen voor de hoogrisicogroepen de gang naar de GGD zoveel mogelijk vrij te houden”, aldus Fennema. „Die moeten zo snel mogelijk geholpen worden.”

Een eenduidige verklaring voor de soa-drukte heeft Fennema niet. Maar de oproep aan duizenden jongeren om zich gratis te laten testen, lijkt ook een groot deel van de toeloop te veroorzaken.

Vorige week meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu dat het aantal besmettingen in Nederland stabiliseert. Wel lieten meer mensen zich testen en kwamen daardoor ook meer hiv-besmettingen aan het licht. Ruim 78.000 mensen lieten zich vorig jaar bij soacentra testen. Amsterdam bleek ruimschoots aan kop te gaan met 26.000 onderzoeken.

Volgens Fennema is het logisch dat zijn stad een groot aandeel heeft en het landelijk gemiddelde behoorlijk opschroeft. „Soa’s zijn natuurlijk vooral een grootstedelijk probleem. Het afgelopen jaar steeg het aantal tests met tien procent. Twintig procent testte positief op één van de big five (chlamydia, syfilis, herpes, gonorroe en hepatitis B, red.). Daarvan had ongeveer de helft chlamydia. Die ziekte is de meest gesignaleerde soa. Het moeilijke aan chlamydia is dat het vaak geen duidelijke symptomen geeft, waardoor je er soms pas op latere leeftijd achter komt. Je kunt er bijvoorbeeld onvruchtbaar van worden.”

Dat de landelijke soa-campagne ’pas’ half augustus begint, is een bewuste keuze. Lokale GGD’s hebben de voorlichting gedaan en nu moeten de personen die toch onveilige seks hebben gehad zich laten testen. Fennema verwacht in Amsterdam ook meer klanten, maar vindt dat alleen maar goed. „Als wij meer mensen testen, wordt de kans groter dat we greep krijgen op verspreiding.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden