Snuffelstudie moet helpen in de strijd tegen het lerarentekort

Studenten kunnen binnenkort even snuffelen aan het beroep van leraar door een educatieve minor te volgen. Beeld Bram Petraeus
Studenten kunnen binnenkort even snuffelen aan het beroep van leraar door een educatieve minor te volgen.Beeld Bram Petraeus

Studenten van hogescholen en universiteiten kunnen een educatieve minor van zes maanden volgen.

De Marnix Academie begint dit jaar de eerste snuffelopleiding voor het leraarschap op de basisschool. De pabo in Utrecht maakt vandaag bekend dat in het nieuwe studiejaar een zogeheten educatieve minor begint. Die staat open voor alle studenten die een opleiding volgen aan de hogeschool of op de universiteit. Met de opleiding van een half jaar, de eerste in haar soort in Nederland, hoopt de Marnix Academie bij te dragen aan bestrijding van het lerarentekort. Dat gaat naar verwachting de komende jaren flink oplopen. De Utrechtse school verwacht dat de oplossing niet alleen kan komen door meer voltijdstudenten aan te trekken. Ook langs andere wegen moeten basisscholen aan de benodigde leraren komen.

Janneke Waelen van de Utrechtse lerarenopleiding verwacht bovendien dat de instroom van allerlei andere studies zorgt voor een gevarieerder lerarenaanbod op de basisschool. "Wij geloven in het vergroten van de groep zij-instromers voor de klas, omdat zij iets nieuws de school inbrengen."

De educatieve minor wordt gesteund door het Arbeidsmarktplatform PO, een samenwerking tussen werkgevers en vakbonden in het onderwijs. Ook 350 Utrechts basisscholen werken mee.

De minor geeft geen bevoegdheid om les te geven in het basisonderwijs, maar de vakken die geïnteresseerde studenten volgen kunnen later wel meetellen voor een lerarenopleiding basisonderwijs. Die kan ook in deeltijd worden gevolgd.

Het oplopend lerarentekort is een van de twistpunten tussen het kabinet enerzijds en de reguliere vakbonden en het initatief PO in Actie aan de andere kant. De lerarenvertegenwoordigers zeggen dat er betere arbeidsvoorwaarden nodig zijn om genoeg mensen te trekken voor de basisschool in de toekomst.

Lerarentekort neemt toe

In 2020 verwacht het ministerie van onderwijs een tekort van vierduizend voltijdbanen in het basisonderwijs. Als er niets gebeurt, loopt dat op tot ruim tienduizend in 2025. Meer mannen, vwo'ers en mensen met een migrantenachtergrond moeten voor een lerarenopleiding kiezen, schreef het kabinet vorig jaar nog aan de Tweede Kamer. De instroom van universitaire studenten in de Utrechtse academie zou in ieder geval kunnen zorgen voor meer leraren met een vwo-achtergrond. Deze week bleek al dat een tijdelijk fenomeen als de griepgolf een grote druk legt op basisscholen, die steeds vaker klassen naar huis moeten sturen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden