Eureka

Snuffel wat vaker aan je geliefde

null Beeld iStock
Beeld iStock

Voel je stress tijdens een toets, presentatie of sollicitatiegesprek? Ruik dan even aan het shirt van je partner.

Robert Visscher

Wetenschappers van het Amerikaanse MIT ontdekten dat vrouwen minder stress ervaren als ze even de geur van hun geliefde opsnuiven.

“Uit eerder onderzoek blijkt dat tachtig procent van de vrouwen graag aan een gedragen kledingstuk van hun man ruikt. Ze voelen zich dan veilig en fijn door de geur, geven ze aan. Daardoor kwamen we op het idee om dit te onderzoeken”, zegt wetenschapper Frances Chen van MIT.

Ze deed samen met collega’s een experiment met 96 heterostellen. De mannen droegen 24 uur lang een shirt en gebruikten geen deodorant, aftershave of parfum. Ook mochten ze niet roken.

Kalmerende geur

De vrouwen kregen daarna verschillende shirts. Een groep ontving het kledingstuk van hun man. De wetenschappers gaven anderen shirts van een vreemde. En de laatste groep kreeg een ongedragen kledingstuk. “We kozen voor vrouwen omdat uit onderzoek blijkt dat zij beter ruiken dan mannen”, aldus Chen.

Daarna moesten de vrouwen een lastige wiskundeopdracht doen of hadden ze een (nep)sollicitatiegesprek. Ze roken drie keer van tevoren en drie keer na afloop aan het shirt. Bij de vrouwen met het kledingstuk van hun partner werden lagere waarden van het stresshormoon cortisol waargenomen. Bovendien gaven ze zelf aan relaxter te zijn. “We denken dat ze door de geur voelen dat hun geliefde ze steunt en dat dit een kalmerend effect heeft.”

Opmerkelijk genoeg bleek ook dat ruiken aan een shirt met de geur van een onbekende man de stress juist doet toenemen. “Van jongs af aan wordt ons geleerd dat we bang moeten zijn voor onbekenden, vooral voor vreemde mannen. Het is mogelijk dat dit daarom meer stress veroorzaakt.”

Voordeel

Volgens Chen kunnen we ons voordeel doen met haar onderzoek. “Wanneer een vrouw haar man een tijdje niet ziet vanwege een reis, dan kan ze een kledingstuk van hem meenemen. Dan voelt het een beetje alsof diegene er toch is en ervaart ze minder stress.”

Of mannen ook relaxter worden door de geur van hun vrouw te ruiken, onderzoekt Chen op dit moment. “Bovendien willen we nagaan of de geur van moeders en kinderen hetzelfde effect heeft. En of het invloed heeft hoe goed een relatie is. We willen ook nog bekijken of het dragen van een shirt van je geliefde je slaap positief beïnvloedt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden