SNS Reaal zag lang niks in injectie

UTRECHT (ANP) - Bankverzekeraar SNS Reaal heeft staatssteun door middel van een kapitaalinjectie lang van de hand gewezen. ,,Wij hebben het idee zo lang mogelijk geparkeerd. Het heeft tot nu toe veel slechts gebracht. We worstelen er zelf ook mee'', tekende Het Financieele Dagblad ruim twee weken geleden nog op uit de mond van bestuursvoorzitter Sjoerd van Keulen.

Van Keulen stelde destijds dat een antwoord op de kredietcrisis beter kan komen van financiële bedrijven zelf. Dat de Utrechtse bankverzekeraar alsnog steun zoekt, komt volgens financieel directeur en aankomend topman Ronald Latenstein van Voorst door de onstuimige en onvoorspelbare aandelenmarkten. Bovendien vindt SNS Reaal nu dat kapitaalbuffers moeten worden aangevuld op niveaus van concurrenten die eerder al steun kregen.

Latenstein van Voorst (1964) begon in 1995 bij SNS Reaal, maakte in 2001 en 2002 een uitstapje naar de chique zakenbank Insinger de Beaufort. In 2002 keerde hij terug bij SNS Reaal en werd de rechterhand van Van Keulen. In april volgend jaar is Latenstein van Voorst zijn opvolger.

Wapenfeit

Onder de nu 61-jarige van Keulen timmerde SNS Reaal, dat ontstond uit het samengaan van diverse regionale spaarbanken en verzekeraars, flink aan de weg. Het grootste wapenfeit van Van Keulen was de beursgang van SNS Reaal in mei 2006. Verder deed hij enkele grote overnames. Zo kocht SNS Reaal de vastgoedfinancieringstak van Bouwfonds, verzekeraar Axa Nederland en pensioenverzekeraar Zwitserleven.

Geld voor die overnames werd onder meer opgehaald met de beursgang in 2006. De Stichting Beheer SNS Reaal verkocht toen 34,5 procent van alle aandelen. Ook werden er nieuwe aandelen uitgegeven. In totaal bracht de beursgang bij SNS Reaal bijna 1,4 miljard euro in het laatje.

Daadkracht

SNS Reaal had eind vorig jaar een balanstotaal van bijna 124 miljard euro en bijna achtduizend medewerkers. Onder SNS Reaal vallen ook merken als ASN Bank (ideële bank), Proteq (schade- en uitvaartverzekeraar) en Route Mobiel (autohulpdienst). Het concern richt zich met name op particulieren en het mkb.

Van Keulen werd uitgeroepen tot topman van het jaar 2007 door lezers van het zakenblad FEM Business, vooral wegens zijn daadkracht. Kritiek was er op hem omdat hij de beurskoers nooit heeft kunnen stuwen. Het aandeel SNS Reaal schommelt vandaag de dag rond de 5 euro, waarmee het concern ongeveer 1,3 miljard euro waard is. Ruim twee jaar geleden was er sprake van een introductiekoers van 17 euro per aandeel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden