SNS Reaal is klaar met vastgoedtak

Verliesgevend onderdeel wordt apart gezet

Nog één keer schrijft SNS Reaal flink af op de dochter die het concern uiteindelijk richting nationalisatie bracht. Property Finance, het onderdeel dat in 2006 nog onder de naam Bouwfonds van ABN Amro werd overgenomen, bleek het afgelopen halfjaar nog eens 1,8 miljard euro minder waard dan in 2012 werd gedacht. Een verrassing was het niet meer - al tijdens de nationalisatie op 1 februari werd duidelijk dat het concern opnieuw fors zou moeten afboeken op de vastgoedtak.

"Voor het einde van het jaar moet Property Finance apart staan van de rest van het concern. Dan kan SNS Reaal dit boek sluiten", zei financieel directeur Maurice Oostendorp gisteren in een toelichting. De staat, als enig aandeelhouder van SNS Reaal, plaatst Property Finance in een zogeheten bad bank. Dat betekent dat er geen nieuwe leningen meer bij komen en de oude leningen zo goed en kwaad als het gaat worden afgewikkeld. "De bedoeling is dat er op termijn dan nog iets overblijft", zegt Oostendorp. Meer geld vanuit de overheid voor nieuwe verliezen bij het onderdeel is wat hem betreft 'niet aan de orde'.

De afschrijving bij Property Finance zorgt ervoor dat SNS Reaal de eerste helft van het jaar afsluit met een verlies van 1,6 miljard euro. SNS Bank presteerde redelijk goed in de afgelopen maanden, en kwam uit op een winst van 218 miljoen euro. De bank profiteert van lagere renteuitgaven als gevolg van de nationalisatie en een dalende spaarrente.

De verzekeringstak deed het veel minder goed. De belangrijkste merken Reaal en Zwitserleven lijden volgens Oostendorp onder de lage rente. Hoge schadeuitkeringen bij Reaal zorgden ervoor dat de winst verschrompelde.

Bij Zwitserleven wordt gedacht aan flinke ingrepen in het verdienmodel. Volgens Oostendorp liggen de kosten bij Nederlandse verzekeraars veel te hoog. Doordat tegelijkertijd de markt voor levensverzekeringen blijft krimpen, staan de concerns van twee kanten onder druk. De solvabiliteit van de verzekeringsactiviteiten kwam na de eerste helft van 2013 uit op 172 procent - net onder de eigen norm van 175 procent. Doordat Frankrijk onlangs de AAA-kredietbeoordeling kwijtraakte, dreigt die solvabiliteit zelfs nog met ongeveer 30 procentpunt verder te dalen.

Oostendorp ziet mogelijkheden voor fusies van verschillende Nederlandse verzekeraars, iets waar analisten al langer op speculeren. Nu de staat eigenaar is van zowel ASR (dat eerder onderdeel was van Fortis) als Reaal en Zwitserleven, ligt een samengaan daar voor de hand. Tegelijkertijd moet SNS Reaal nog met de Europese Commissie onderhandelen over een herstructurering van het bedrijf omdat het staatssteun heeft gekregen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden