SNS Reaal boekt 25,3% winststijging

(Novum/Betten) - SNS Reaal heeft in 2007 een nettowinst behaald van EUR 465 miljoen, een stijging van 25,3% ten opzichte van de EUR 371 miljoen die over 2006 werd gerealiseerd. Dat heeft de bankverzekeraar donderdag bekendgemaakt.

De acquisities van SNS Property Finance, Regio Bank en AXA NL hebben gezorgd voor een betere spreiding van inkomstenbronnen, maar er was ook sprake van een sterke autonome groei, zo zegt SNS Reaal.

Analisten gepolst door Betten Financial News rekenden gemiddeld op een nettowinst van EUR 453 miljoen. De verwaterde winst per aandeel nam toe van EUR 1,65 tot EUR 1,87. Het bedrijf stelt een totaaldividend voor van EUR 0,82 per aandeel, waar analisten rekenden op 0,79 per aandeel.

Het verzekeringsbedrijf, dat in het vorige boekjaar nog de grootste bijdrage aan de winstgroei leverde, zag de winst stijgen met 20,6% tot EUR 205 miljoen. De nettowinst bij het bankbedrijf steeg met 27,1% naar EUR 272 miljoen. Onder de noemer Groepsactiviteiten werd een nettoverlies geboekt van EUR 12 miljoen, tegen een verlies van EUR 13 miljoen een jaar eerder.

SNS Reaal geeft aan geen blootstelling te hebben aan de Amerikaanse subprime-hypotheken. Het bedrijf heeft het 'gematigde risicoprofiel' in 2007 gehandhaafd en de internationale liquiditeit- en kredietcrisis heeft geen materiele invloed gehad op de nettowinst. Er was sprake van een 'acceptabele stijging van de fundingkosten', aldus de bankverzekeraar.

SNS Reaal handhaaft de eerder uitgesproken doelstellingen. De onderneming streeft in de periode 2006-2009 naar een groei van de nettowinst per aandeel van gemiddeld 10% per jaar, inclusief acquisities gefinancierd met bestaand kapitaal. In de periode 2006-2009 moet het rendement op het eigen vermogen uitkomen op gemiddeld 15% per jaar na belasting.

De operationele doelstellingen zijn aangescherpt vanwege de overnames van AXA NL, Zwitserleven en Regio Bank. SNS Reaal wil nu een marktaandeel in sparen van 7-9% waar het eerder streefde naar 6-8%. Voor individuele levensverzekeringen is het doel opgevoerd van 14-17% tot 16-19%, en voor schadeverzekeringen van 4-6% tot 6-8%.

De doelstelling voor het marktaandeel in nieuwe hypotheken blijft ongewijzigd op 8-10%, en voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen wil SNS reaal nog steeds een top 5-positie in 2009.

SNS Reaal zegt verder dat 2008 een uitdagend jaar kan worden als de liquiditeit- en kredietcrisis aanhoudt. De bankverzekeraar wil daarom de focus op spreiding van bestaande inkomstenbronnen voortzetten. Ook wil zij blijven investeren in nieuwe bronnen en verbetering van de operationele efficiency. Daarbij wil SNS ook het gematigde risicoprofiel behouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden