SNS doet toch beroep op Bos

Logo van SNS Bank Reaal. (ANP)

Na ING en Aegon krijgt nu ook bank en verzekeraar SNS Reaal een kapitaalinjectie van de Nederlandse staat. Het gaat om een bedrag van 750 miljoen euro. Daarnaast doet grootaandeelhouder Stichting Beheer SNS Reaal ook een kapitaalinjectie van 500 miljoen.

SNS heeft de staatssteun lang tegengehouden. Topman Sjoerd van Keulen zei twee weken geleden nog dat de staatssteun veel slechts heeft gebracht voor de bedrijven die er gebruik van maken. De aanhoudende onrust op de financiële markten heeft er volgens financieel directeur Ronald Latenstein van Voorst voor gezorgd dat SNS alsnog een beroep doet op het fonds van minister van financiën Wouter Bos. Die noemde SNS Reaal in een toelichting een gezond en sterk bedrijf. De ingreep was volgens hem nodig ’vanwege de onvoorstelbare tijd waar we nu in zitten en de gure wind die er nog steeds waait.’

Zoals eerder ING en Aegon zegt ook SNS Reaal zich vooral te willen indekken tegen nog slechtere tijden. Topman Van Keulen sprak voor radiozender BNR van een ’winterjas’, vergelijkbaar met de warme trui zoals ING de steun omschreef.

De voorwaarden voor de steun zijn vrijwel identiek aan die van de steun aan ING en Aegon. SNS betaalt een rente van 8,5 procent, tenzij SNS Reaal dividend uitkeert dat de aandeelhouders meer rendement zou geven. In dat geval krijgt de staat via een formule ook meer rente. SNS kan de securities, die lijken op aandelen, altijd terugkopen tegen 150 procent van de uitgifteprijs, of die na drie jaar omzetten in gewone aandelen. Binnen een jaar kan SNS ook voor 250 miljoen aan securities tegen uitgifteprijs terugkopen, met een extra vergoeding als de beurskoers flink is gestegen. Bovendien zal de staat twee commissarissen aanwijzen die meebesluiten over belangrijke beslissingen, en het beloningsbeleid. De top van het bedrijf levert de bonussen over 2008 in.

SNS maakte tevens de resultaten over het derde kwartaal bekend. Het concern leed een nettoverlies van 88 miljoen euro, voornamelijk als gevolg van afschrijvingen ter waarde van 177 miljoen. De marktaandelen van de spaar-, hypotheek- en levensverzekeringonderdelen verbeterde wel. Vooral de ideële bank ASN presteerde goed in het derde kwartaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden