SnowWorld met bochtje naar de beurs

Slapend bedrijf koopt aandelen skihal

ANJEL PUNTE

In de economische crisis heeft SnowWorld directeur Koos Hendriks 'nooit zo geloofd'. Maar dat de banken hun hand op de knip houden, terwijl hij wil investeren, staat vast. Daarom brengt de topman tegen het einde van dit jaar een kwart van zijn indoor-skiconcern naar de beurs. Met een verwachte opbrengst van 9,5 miljoen euro, wil Hendriks de skihal in Zoetermeer uitbreiden en nieuwe hallen openen in Parijs en Barcelona. "De Catalanen zijn hartstikke sportief en in een grote stad als Parijs gokken we op anderhalf miljoen wintersporters", zegt hij.

De omzet van 25 miljoen euro van afgelopen jaar, afgezet tegen investeringen rond 43 miljoen euro, is niet genoeg. Op dit moment heeft Hendriks twee skihallen; in Zoetermeer en Landgraaf. "Het zijn kapitaalintensieve bedrijven die nooit stilstaan. Vierentwintig uur per dag en zeven dagen per week wordt er gewerkt. Al is het maar om de verse sneeuw te garanderen. Je kan ze zien als kleine dorpjes met cafés, restaurants, een hotel, fitnessruimte en natuurlijk de pistes", vertelt Hendriks, die zo'n 1000 man personeel heeft waaronder 350 fulltimers.

In plaats van een directe gang naar de beurs, wordt het aangeboden aandeel van SnowWorld ingekocht door biotechbedrijf Fornix Biosciences NV, een bedrijf dat nog wel een beursnotering heeft, maar sinds 2011 geen activeiten meer ontplooit. "Voor ons is SnowWorld een interessant bedrijf met groeipotentie", zegt Peter Paul de Vries, topman van investeringsbedrijf Value 8 en met 60 procent de grootste aandeelhouder in Fornix. "Deze constructie voorkomt een traject van zo'n negen maanden om een nieuw bedrijf op de beurs te noteren. Iets waar Snowworld met het hoogseizoen voor de deur niet op zit te wachten", licht De Vries toe. Met de overname verandert de naam in Snowworld NV.

Van de in totaal 20 miljoen euro die men wil ophalen, moet 15 miljoen van de beursgang komen met nieuw uit te geven aandelen van zo'n 6 euro per stuk. De resterende vijf miljoen komt als lening uit een potje van Fornix.

De aandeelhoudersvergadering waar deze plannen worden voorgelegd vindt op 10 december plaats. "We hebben nog geen negatieve reacties op de plannen ontvangen", zegt De Vries. Iets wat ook terug te zien is in de beurskoers van Fornix, die gisteren met ruim 20 procent steeg. Problemen bij de stemming van half december verwacht hij dan ook niet. Als het aan Hendriks ligt worden de aandelen zoveel mogelijk door het publiek gekocht. "Mede om die reden zijn de aandelen per stuk ook niet al te duur", zegt hij. Of de nieuwe aandeelhouders nog korting krijgen op een skiles kan de directeur nog niet zeggen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden