Verenigde Staten

Snowden schreef memoires vooral om zijn handelen te verdedigen

Het boek van Snowden. Beeld AFP
Het boek van Snowden.Beeld AFP

De Amerikaanse overheid klaagt klokkenluider Edward Snowden aan. Die had zijn memoires eerst moeten voorleggen aan een censor.

De Amerikaanse overheid wil beslag leggen op alle inkomsten van het boek ‘Onuitwisbaar’ van klokkenluider Edward Snowden. In dat boek legt Snowden uit waarom hij in 2013 besloot om het bestaan te onthullen van de omvangrijke surveillanceprogramma’s waarmee de Amerikaanse inlichtingendienst NSA in het geheim allerlei gegevens over burgers opslaat. Volgens het Amerikaanse ministerie van defensie heeft Snowden in het verleden een geheimhoudingsovereenkomst getekend, die hem verplicht om onthullingen over zijn werkzaamheden voor de inlichtingendiensten eerst voor te leggen aan de overheid.

De aanklacht, die op de dag van verschijnen van het boek werd ingediend, geeft wel aan dat de VS nog steeds van alles uit de kast willen halen om Snowden te raken. Want dat hij de inhoud van zijn boek eerst aan de VS ter goedkeuring voor zou leggen, is niet iets wat iemand verwacht had. Snowden sloeg na zijn onthullingen op de vlucht, en strandde op het vliegveld van Moskou, toen de Amerikaanse overheid zijn paspoort introk. Sindsdien woont hij in Rusland, waar hij politiek asiel heeft gekregen.

Geen nieuwe belastende verklaringen

Bovendien bevat het boek geen echt nieuwe belastende verklaringen, vergelijkbaar met de onthullingen van de spionageprogramma’s in 2013, die destijds de wereld schokten door hun verstrekkendheid. Al staan er genoeg passages in die geen fraai beeld schetsen van de Amerikaanse inlichtingenwereld: hoe die een groot deel van zijn taken heeft uitbesteed aan allerlei externe huurlingen, en hoe er een lucratieve baantjescaroussel bestaat tussen de inlichtingendiensten en de grote commerciële bedrijven die als dekmantel worden gebruikt voor zulke externe inhuur.

Maar Snowden schreef dit boek vooral als een verdediging van zijn handelen. Als iemand die strijdt voor privacy, zo schrijft hij, moest hij het een en ander overwinnen om zo veel van zijn eigen leven bloot te geven, omdat hij daardoor ook dingen moet vertellen over de levens van anderen die zijn pad kruisten. Maar hij achtte het toch nodig, omdat hij zich wilde verdedigen tegen het beeld dat in sommige kringen van hem bestaat als agent van de Russen of de Chinezen.

In zijn memoires benadrukt Snowden juist dat hij een patriot is, afkomstig uit een familie van ambtenaren en militairen die allemaal trouw waren aan hun land. Hij vindt dat hij juist met zijn onthullingen die traditie heeft voortgezet. “Ik voelde me gebruikt omdat ik me realiseerde dat ik als lid van de inlichtingengemeenschap al die tijd niet mijn land had beschermd, maar de staat.”

Lees ook:

Dictators gebruiken steeds vaker ‘cyberhuurlingen’ in hun strijd tegen critici

Autocraten gebruiken steeds vaker onlinemiddelen om hun bevolking eronder te houden. Soms met hulp van ‘cyberhuurlingen’. ‘Het wordt bekender bij regimes dat ze dit soort dingen kunnen doen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden