Snowden: NSA mag bijna iedereen bespioneren

Klokkenluider Edward Snowden sprak deze week via een videoverbinding met de Europese Raad in Straatsburg. Beeld afp
Klokkenluider Edward Snowden sprak deze week via een videoverbinding met de Europese Raad in Straatsburg.Beeld afp

Vrijwel geen enkele buitenlandse regering is nog veilig voor de activiteiten van de NSA. De Amerikaanse inlichtingendienst heeft een veel groter mandaat om gegevens te verzamelen dan tot nu toe werd gedacht. Dat blijkt uit documenten gelekt door Edward Snowden.

Joachim Springer

De documenten zijn in handen van de Washington Post. Daaruit blijkt dat 193 landen op de radar van de NSA staan, waaronder Nederland. Slechts vier landen - het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland - zijn gevrijwaard van spionage. Deze landen staan samen met de Verenigde Staten bekend als de Five Eyes.

Het hof dat toezicht op de NSA houdt heeft in 2010 ingestemd met de ruime bevoegdheden van de NSA. Die bevoegdheden reiken verder dan tot nu toe bekend was. Niet alleen mag de NSA gegevens verzamelen over de buitenlandse regeringen op de lijst, ook internationale organisaties als de Wereldbank, de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds en het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) mogen in de gaten worden gehouden.

Juridisch arsenaal
De Washington Post benadrukt dat het om een bevoegdheid gaat. Het is niet zeker of de NSA ook daadwerkelijk gegevens verzamelt over deze landen en organisaties. Toch is het juridisch arsenaal van de inlichtingendiensten inmiddels indrukwekkend groot. Er was al de Patriot Act, kort na de aanslagen van 11 september aangenomen. Die wet maakt het mogelijk bij bedrijven en organisaties informatie op te vragen, zoals documenten, metadata van telefoon- en e-mailverkeer en andere klantgegevens.

Dan zijn er nog de Foreign Intelligence Surveillance Act (Fisa) en de Fisa Amendment Act. Op basis van deze wetten kunnen veiligheidsdiensten dataverkeer onderscheppen en gegevens opvragen bij cloud-providers. Dit geldt ook voor gegevens van niet-Amerikanen.

En nu komt daar de onthulling dat de NSA de regeringen van 193 landen in de gaten mag houden nog bij. Hoewel het om een bevoegdheid gaat, zal de veiligheidsdienst niet schromen om er gebruik van te maken als daar een Amerikaans belang mee gediend is, zegt Constant Hijzen, die onderzoek doet naar inlichtingen- en veiligheidsdiensten aan de Universiteit Leiden. "De documenten laten zien dat het juridische kader van de Verenigde Staten de activiteiten van de NSA toelaat. Die vrijbrief hebben ze. Als de gelegenheid zich voordoet zullen ze daar gebruik van maken."

Duitsland breekt met Verizon
In Duitsland zijn ze op hun hoede voor afluisterpraktijken van de NSA. De Duitse regering schrapte vorige week het contract met Verizon, het Amerikaanse telecombedrijf dat het netwerk tussen de Duitse ministeries beheert. Eerder kwam aan het licht dat bondskanselier Angela Merkel mogelijk is afgeluisterd door de NSA.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden