Snowden: NSA adviseerde landen bij spionagewetten

Edward Snowden. Beeld AP
Edward Snowden.Beeld AP

De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA heeft lidstaten van de Europese Unie geadviseerd in de procedure afluisteren wettelijk mogelijk te maken. Dat stelt klokkenluider Snowden, die de afluisterpraktijken van de NSA onthulde, in een schriftelijke verklaring aan het Europees Parlement (EP).

ANP en Redactie

Een van de belangrijkste taken van de afdeling Buitenlandse Zaken van de NSA was volgens Snowden 'het aanmoedigen van EU-lidstaten om wetten te veranderen om massaspionage mogelijk te maken', en 'het zoeken naar lokale mazen in de wet om het spioneren van willekeurige burgers te rechtvaardigen'. Snowden noemt hierbij specifiek Nederland als land waar de NSA 'juridisch advies' gaf.

Nodig
'Geen Westers land is in staat om bewijzen te leveren dat dergelijke afluisterprogramma's nodig zijn', aldus de Amerikaan. Snowden noemt massaal afluisteren van burgers een schending van de mensenrechten. Bovendien is het een bedreiging voor de veiligheid en 'onze manier van leven'.

De Europarlementariërs hadden Snowden graag in levende lijve gehoord, maar dat bleek onmogelijk omdat hij ondergedoken zit in Rusland. Daarop werd besloten hem een aantal vragen schriftelijk voor te leggen. In december was het al de beurt aan voormalig The Guardian-journalist Glenn Greenwald om voor het Europees Parlement te komen getuigen over de NSA-documenten die hij van Snowden kreeg.

Minder vrij
Snowden waarschuwt dat 'als staten besluiten dat het gemak van spionnen meer waard is dan de rechten van hun burgers, dit onvermijdelijk tot gevolg zal hebben dat er staten komen die minder vrij en minder veilig zijn'. Hij beschrijft onder meer hoe de afluisterpraktijken van de Amerikanen én Europese landen niet hebben kunnen voorkomen dat een man met een bom in zijn onderbroek op een vliegtuig kon stappen.

Tegen spionage is Snowden niet. 'Ik houd van mijn land en ik geloof dat spionage een belangrijk doel dient en dit moet doorgaan.'

D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld zegt dat de verklaring geen nieuwe onthullingen bevat. Maar de getuigenis werpt wel licht op de macht van de geheime diensten en de 'afbraak van burgerrechten.'

Volgens het Amerikaanse leger gaan de onthullingen van Snowden de Verenigde Staten miljarden dollars kosten. De hoogste militair van de strijdkrachten zei dat gisteren in het Amerikaanse parlement. Het zal ongeveer twee jaar duren om de exacte schade vast te stellen, aldus stafchef Martin Dempsey. De documenten die Snowden bezit, gaan voornamelijk over de capaciteiten, operaties, tactieken en procedures van het Amerikaanse leger.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden