Snowden: Massa-surveillance grootste bedreiging mensenrechten

Snowden: massa-surveillance is de belangrijkste bedreiging voor mensenrechten wereldwijd.Beeld Trouw

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden is vanmiddag via een videoverbinding gehoord door de Raad van Europa in Straatsburg. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt was een van de organisatoren.

De ondervragers, onder wie Omtzigt, wilden vooral weten wat Snowdens onthullingen betekenen voor gewone internetgebruikers, wat ze moeten doen om hun privacy te beschermen en wat de taken op dit gebied zijn voor Europa.

Snowden noemde tijdens zijn verklaring 'massa-surveillance misschien wel de belangrijkste bedreiging voor mensenrechten wereldwijd'. "Het is een misdaad om alle beschikbare data te verzamelen en te analyseren. Zeker als het niet gaat om het onderzoeken van één specifiek doel. De NSA brengt ongevraagd de volledige communicatie van groepen mensen of individuen in kaart." Volgens Snowden maakt de NSA gebruik van datamining en analyse zoals ook gebruikelijk is voor commerciële bedrijven.

Complexe analyse
"Je moet goed beseffen dat alle data die door het poortje van de NSA komt wordt geanalyseerd. Cookies, emailadressen, telefoonnummers, huisadressen, geolocatie, werkgever, seksuele voorkeur. De NSA maakt van deze zogenoeme 'selectors' een 'vingerprint' waarmee op individueel niveau alles wordt vastgelegd. Niet alleen van mensenrechtenorganisaties, civiele bedrijven, overheden, politici, maar ook van onschuldige EU-burgers." Snowden zei verder dat via webcams beelden worden vastgelegd zonder dat de bezitters van die webcams zich daarvan bewust zijn. "Ongeveer 10 procent van al die beelden zijn zeer intieme plaatjes," aldus Snowden.

Volgens de klokkeluider is er behalve de politieke oplossing ook een technische oplossing mogelijk. "Het probleem van massa-surveillance kan ook worden opgelost met een 256 bits encryptiesleutel. Door alle dataverkeer te versleutelen met zo'n sleutel wordt het onmogelijk om de gegevens ongevraagd te lezen en de analyseren. Het is volgens de natuurwetten niet mogelijk om zo'n sleutel te kraken," zei Snowden.

Het is voor het eerst dat het vooral ging over de analyse die de NSA uitvoert op de data die wordt verzameld en wat dat betekend voor de gewone burger. Snowden waarschuwde verder niet alleen de VS zich schuldig maakt aan massa-surveillance, ook andere landen doen dit. "De VS heeft alleen wel de beste uitrusting en de meeste middelen. Maar ook andere partijen doen dit dagelijks," aldus Snowen. "We zullen goede afspraken en regels moeten maken. De technische oplossing kan ons helpen als vangnet voor als de regels toch worden geschonden".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden