Snowden-journalisten: drones doden puur op basis van telefoongegevens
Het Amerikaanse leger liquideert vijanden in Afghanistan, Somalië en andere landen vaak alleen op basis van 'complexe computerberekeningen' in plaats van een menselijke analyse. Het gaat hierbij onder andere om locatiegegevens van de mobiele telefoon. Dat stelt een voormalig dronebestuurder tegenover de nieuwe onthullingswebsite The Intercept.
De informatie uit de computeranalyse van de metadata wordt meestal niet geverifieerd door intelligentiediensten ter plaatse. Vaak kan dus niet met zekerheid worden gezegd of de telefoon wel echt in handen is van het doelwit. Dit is volgens de website een onbetrouwbare tactiek die resulteert in de dood van onschuldige of niet-geïdentificeerde personen.
Glenn Greenwald
Het is de eerste primeur voor de vandaag gelanceerde website van miljardair Pierre Omidyar en ondere andere journalisten Glenn Greenwald en documentairemaakster Laura Poitras. Zij brachten de onthullingen van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden als eersten naar buiten. De homepage van de site is overigens momenteel niet bereikbaar.
Zogeheten geolokalisering zou een gebruikelijke werkwijze zijn, schrijft The Intercept. Daarbij stelt de geheime dienst NSA op afstand vast waar de SIM-kaart van het doelwit zich bevindt. Als dat eenmaal duidelijk is, voert een onbemand vliegtuig de raketaanval uit.
In de hoop
'We zitten niet achter mensen aan, maar achter hun telefoons, in de hoop dat de persoon aan de andere kant van de raket de slechterik is', zegt de anonieme vroegere drone-operator. Informatie van klokkenluider Edward Snowden waar The Intercept over beschikt zou zijn verhaal ondersteunen.
De komende tijd richt The Intercept zich vooral op het naar buiten brengen van verhalen op basis van de 'Snowden-files'.
NEW: My first article with @JeremyScahill at @The_Intercept: The NSA's Secret Role in the U.S. Assassination Program https://t.co/EyxnVbwTmF
— Glenn Greenwald (@ggreenwald) 10 februari 2014
When you visit https://t.co/7a2WcOXuYY your web browser starts an encrypted HTTPS session with our web server, protecting your privacy.
— The Intercept (@the_intercept) 10 februari 2014