Snowden duikt op tijdens televisiemarathon Poetin

Tijdens de jaarlijkse televisiemarathon van Vladimir Poetin - de Russische president beantwoordt uren achter elkaar vragen van 'gewone Russen'- dook plots een onverwachte gast op. Edward Snowden, de man achter alle onthullingen over de Amerikaanse spionagediensten, vroeg of Rusland ook data van burgers verzamelde 'zoals de NSA dat doet'. Hij kreeg een geruststellend antwoord.

Snowden vroeg letterlijk: 'Onderschept Rusland de communicatiemiddelen van miljoenen Russen en slaat Rusland deze op of analyseert het deze op de manier dat de VS dat doet?'

'U bent een ex-agent en ik heb ook betrekkingen met geheime diensten gehad, we kunnen dus beroepsmatig met elkaar spreken', zei Poetin, een voormalig officier van de KGB, de geheime dienst van de Sovjet-Unie. 'We zijn allebei spion of geheim agent geweest.' En nee, Rusland heeft geen massaobservatiemogelijkheden zoals Amerika.

'Onze geheime diensten worden streng gereguleerd door de wet. Voor elke afluisteroperatie is toestemming nodig van een gerechtshof. We weten natuurlijk dat criminelen en terroristen deze communicatiemiddelen gebruiken, en natuurlijk moeten onze veiligheidsdiensten daar op reageren. Dat doen ze dat ook. Maar wij hebben niet de oncontroleerbare technieken van de Verenigde Staten. Wij hebben hier het geld niet voor, noch de technische mogelijkheden. Gelukkig worden onze geheime diensten gecontroleerd door de wet en de maatschappij.'

Snowden heeft van Rusland in augustus tijdelijk politiek asiel gekregen. Hij wordt door de VS gezocht wegens het openbaar maken van geheime informatie: dankzij hem werd vorig jaar bekend dat de Amerikaanse veiligheidsdiensten op grote schaal gegevens aftappen. Hij verbleef al langere tijd in de transitruimte van het vliegveld van Moskou.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden