Snowden bereid te getuigen in VS

NSA-klokkeluider sprak met de Duitse parlementariër Ströbele

ANTOINE VERBIJ

BERLIJN - Voormalig NSA-medewerker Edward Snowden is bereid het Amerikaanse Congres tekst en uitleg te geven over zijn klokkeluidersactie. Dat schrijft hij in een brief aan verschillende regeringsleiders. De brief betreft vooral de Verenigde Staten, maar is uitdrukkelijk ook aan Duitsland gericht, waar men overweegt Snowden voor het parlement te laten getuigen.

De brief werd gisteren openbaar gemaakt door de Duitse parlementariër Hans-Christian Ströbele (Groenen). Snowden had hem de brief meegegeven toen die donderdag bij hem op bezoek was. Ströbele heeft drie uur lang met Snowden gesproken, onder meer over zijn bereidheid voor een parlementaire onderzoekscommissie te verschijnen.

Het initiatief om een onderzoekscommissie in te stellen kwam van de oppositie: de Groenen en de Linkspartij. De SPD, momenteel met Merkels CDU in onderhandeling over een nieuwe regering, heeft zich bij het initiatief aangesloten. Ströbele (74) is het langstzittende lid van de parlementaire controlecommissie die over de binnenlandse veiligheid gaat.

Op een druk bezochte persconferentie deed Ströbele gisteren verslag van zijn bezoek. Hij kon weliswaar niets zeggen over mogelijke nieuwe onthullingen die op stapel staan, maar gaf uitvoerig inzicht in de precaire situatie waarin Snowden verkeert. Bondskanselier Merkel heeft Ströbele inmiddels verzocht haar persoonlijk te komen informeren.

Ströbele wees erop dat Snowdens verblijfsvergunning voor Rusland in de zomer afloopt. Hij wil de mogelijkheid onderzoeken om hem in Duitsland asiel te verlenen. "Ik heb het hem niet aangeraden. Er ligt een uitleveringsverzoek van Amerika. Ik wil de gevaren die hij in Duitsland loopt niet op mijn geweten hebben."

Snowden maakte op Ströbele een "kerngezonde en goed gehumeurde" indruk. "Hij spreekt weloverwogen en beheerst, en is zich welbewust van de risico's die hij met zijn onthullingen loopt." Ströbele benadrukte dat Snowden niet zomaar een medewerker van de inlichtingendiensten is geweest, maar volwaardig was betrokken bij geheime operaties.

Snowden (30) werkte van zijn 22ste tot zijn 29ste bij drie inlichtingendiensten. "In de loop van mijn werk voor die organisaties", schrijft hij in de brief aan de regeringsleiders, "meen ik getuige te zijn geweest van systematische wetsovertredingen door mijn regering. Ik zag mij moreel verplicht in actie te komen."

Snowden heeft Ströbele verzekerd dat zijn actie niet is gericht tegen de VS. "Hij wil niets liever dan voor het Amerikaanse Congres getuigen in de hoop op die manier het Amerikaanse volk voor nog grotere schade te behoeden." Snowden beseft dat alleen een radicale omslag in het Amerikaanse publieke debat hem kans biedt naar zijn land terug te keren.

Over de veiligheidsmaatregelen waarmee Snowden in Moskou is omgeven, wilde Ströbele niets openbaar maken. "Hij heeft een kantoor met een paar medewerkers", zei hij. "En hij doet zelf boodschappen."

DE VERDIEPING 2|5 Meer over de NSA-afluisterpraktijken

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden