'Snotneusgate' nekt Fons de Poel

null Beeld anp
Beeld anp

Presentator Fons de Poel stopt met het programma Brandpunt. De Poel was de afgelopen dagen in opspraak gekomen nadat hij GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver in de uitzending een 'snotneus' genoemd had.

De gewraakte opmerking maakte hij na een item waarin de woordenwisseling tussen Jesse Klaver en ABN-Amro commissaris Rik van Slingelandt langs was gekomen. Het item had hij ingeleid met de woorden: "Inmiddels bereidt ABN Amro zich voor op een beursgang, vermoedelijk nog dit jaar. We weten niet precies hoe de sfeer daar is, bijvoorbeeld bij die arme commissaris Van Slingelandt die deze week zo hooghartig werd toegesproken door het GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver, die deed alsof de man als een melaatse was neergedaald vanaf een andere planeet."

(Lees hier een interview met Jesse Klaver over diens confrontatie met Van Slingelandt)


Zelf zegt De Poel dat zijn opmerking als een ironisch grapje was bedoeld, en zeker niet zijn eigen mening weergaf. Maar die verklaring was niet genoeg om de kritiek te doen verstommen. Dat de journalist in het verleden al kritiek had gekregen omdat hij uitgerekend voor ABN-Amro commercieel had bijgeklust, hielp hem in deze zaak zeker niet.

Trouws televisierecensent Willem Pekelder was in ieder geval niet onder de indruk van het verweer van De Poel (link alleen voor abonnees). "Wat moet de kijker met zo'n commentaar? Van Slingelandt betitelen als 'arm' zou je nog een ironisch experiment kunnen noemen. Immers, veel armoe wordt er niet geleden aan de top van ABN Amro, en het debat ging over graaiende bankiers. Maar een volksvertegenwoordiger publiekelijk uitschelden voor 'snotneus' is andere koek, en niet eerder vertoond in de vaderlandse tv-journalistiek."

Integriteit
De leiding van KRO-NCRV, de omroep die Brandpunt uitzendt, voerde de afgelopen dagen gesprekken met De Poel. Leo Fijen, hoofdredacteur van KRO-NCRV, zei voor het weekend tegen het AD: "Een journalist wordt ongeloofwaardig als hij bericht over bedrijven waar hij ook commerciële klussen voor uitvoert. We gaan dit weekend in gesprek met Fons de Poel over zijn nevenactiviteiten. De uitkomst van dat gesprek is leidend voor het vervolg van zijn werkzaamheden bij de KRO-NCRV."

Inmiddels zijn de omroep en de presentator dus tot de slotsom gekomen dat het beter is als De Poel stopt bij Brandpunt. Overigens zegt de KRO-NCRV dat ze geen twijfel heeft over de integriteit van haar medewerker. Wel komt er voor 1 juni een beroepscode 'voor alle journalistieke presentatoren die in de actualiteit opereren'. Die code moet misverstanden over nevenactiviteiten uitsluiten.

De Poel zegt ook voorstander te zijn van zo'n code. Hij blijft wel in dienst, en gaat de komende tijd documentaires maken. Brandpunt wordt voorlopig gepresenteerd door Henk van der Aa.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden