Snotneus Klaver verdringt jongeheer Wiegel van zijn plek

Met zijn 29 jaar is hij de jongste fractieleider ooit in de Tweede Kamer. Jesse Klaver. In de huidige Kamer is er maar één die de GroenLinkser dit record zou kunnen ontnemen: de 27-jarige Farshad Bashir van de SP. Maar dan moet fractieleider Emile Roemer wel binnen twee jaar plaatsmaken en dan nog is het de vraag of Bashir de beoogde opvolger is. Daar lijkt het niet op.

Klaver zal zijn eerste plaats op de ranglijst van jongste fractieleiders dus nog wel even behouden. Nog geen maand nadat hij in 'Brandpunt' door Fons de Poel voor 'snotneus' werd uitgemaakt, maakte hij promotie, terwijl De Poel met hangende pootjes als presentator van Brandpunt moest afdruipen.

Klaver dankt zijn geuzennaam aan opmerkingen die hij tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer maakte aan het adres van Rik van Slingelandt, de voorzitter van de raad van commissarissen van ABN Amro. Slingelandt verdedigde daar de tonnen salarisverhoging voor de leden van de raad van bestuur. "Ik vind uw reacties stuitend. Ik wil niet weten in welk universum u leeft", concludeerde Klaver.

Dat hij vervolgens voor snotneus werd uitgemaakt, deerde hem niet. In 'De Wereld Draait Door' vertelde hij hoe dat bij hem thuis ontvangen werd. "We hebben zo'n kamer en suite en mijn vrouw stond aan de andere kant de was op te vouwen. Ik riep: 'Ze noemen me snotneus!' Toen zei ze: 'Eindelijk iemand die het door heeft!'"

'Jongeheer Wiegel'

Jarenlang voerde de voormalige VVD-leider Hans Wiegel de lijst aan van jongste fractieleiders ooit. Hij werd het in 1971 op dertigjarige leeftijd. En nu heeft 'snotneus Klaver' 'jongeheer Wiegel' van de eerste plaats verdrongen. 'Jongeheer Wiegel': zo noemde de toenmalige premier Biesheuvel hem in de jaren zeventig, ver voordat hij als oudere heer veranderde in 'het orakel van Leeuwarden'. Nummer drie op de lijst is nu Bate Peereboom, de militair die in 1932 op 31-jarige leeftijd fractievoorzitter werd van de Hervormd-Gereformeerde Staatspartij, een politieke groepering die fel anti-katholiek was en van Nederland een protestantse natie wilde maken. Peereboom vormde een eenmansfractie en werd dus automatisch fractieleider. Hij verving Casper Lingbeek, toen deze het ambt van predikant weer actief ging beoefenen. Volgens de Nederlands Hervormde Kerk was dat onverenigbaar met het Kamerlidmaatschap. Toen Lingbeek een jaar later weer predikant af was, verdween Peereboom van het toneel en in de mist van de geschiedenis.

Jongste fractieleider ooit zijn is één ding. Het lang blijven een tweede, zoals ze bij GroenLinks maar al te goed weten: Klaver is de vierde fractieleider in vijf jaar tijd. 'Parlement & Politiek', een website van het Parlementair Documentatie Centrum van de Leidse Universiteit, heeft op een rijtje gezet wie in de parlementaire geschiedenis het langst fractievoorzitter in de Tweede Kamer zijn geweest. Die lijst wordt aangevoerd door de socialist Pieter Jelles Troelstra, tot 1925 27 jaar lang fractieleider van de SDAP.

Tussenstap

Voor velen is het Kamerlidmaatschap tegenwoordig slechts een tussenstap in de carrière. De doorstroming is hoog. Of dat ook geldt voor de idealist Jesse Klaver moeten we afwachten. Maar al zou hij alleen al binnen zijn partij de langstzittende fractieleider willen verslaan, Ria Beckers (fractieleider van 1977 tot 1993, eerst PPR, daarna GroenLinks), dan zal hij het zestien jaar moeten volhouden. Echt geschiedenis kan hij schrijven door het langer dan Troelstra vol te houden. Dan is hij slechts 56 jaar, de jongste langstzittende fractieleider ooit.

Langstzittende fractieleiders

1.Pieter Troelstra (SDAP, 27 jaar)

2.Alexander de Savornin Lohman (CHU, 24 jaar)

3.Hendrik Tilanus (CHU, 24 jaar)

4.Bas van der Vlies (SGP, 24 jaar)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden