Snoeperij voor Sint Piter

Ingrediënten voor strou: 200 g boekweit- (of tarwe- of roggemeel); 1 liter melk of karnemelk; snuf zout; boter; stroop.

Ingrediënten voor Sint Piterstoetje: 60 gr bloem; 1 theelepel speculaaskruiden; 2 eieren; 2,5 dl melk; 2 eetlepels basterdsuiker; 50 gr boter; geraspte schil van 1 sinaasappel; 75 gr chocola; 0,75 dl slagroom; desgewenst scheutje cointreau; 2 eetlepels geschaafde amandelen en desgewenst (gehakte) pepernoten

In Grouw wordt dezer dagen de naamdag gevierd van de beschermheilige van het stadje: Sint Piter. Hij is een collega van Sint Nicolaas en het verhaal gaat dat de bisschoppen vroeger alles samen deden, maar dat ze onenigheid kregen toen ze ontdekten dat ze de cadeautjes voor Grouw vergeten waren. Sint Piter ging weer naar Spanje en keerde op zijn naamdag in Grouw terug. Elk jaar arriveert hij per boot. Tijdens de intocht zit hij, in een witte mantel, op een zwart paard.

Kinderen kunnen een 'Sint Piter Sjoernaal' volgen, zetten hun schoen en krijgen snoeperijen.

Een oud Fries rijmpje luidt: Sint Piters dei / Den grienet de wei / Dan bakt mem strou / Dan keallet de kou / Dan leit de bin / Dan het de huwsman it nei syn sin.

Op Sint Pitersdag worden de weiden weer groen, gaan de koeien weer kalveren en bakt moeder strou (meelbrij).

Breng de karnemelk en een snuf zout voortdurend roerend aan de kook. Zet de pan van het vuur en strooi al kloppend en roerend het meel door de melk tot de brij zo stijf is dat je bijna niet meer kunt roeren. Smelt wat boter en stroop in een pannetje en giet die in een kuiltje in de brij. Strou werd niet op borden geschept, maar met z'n allen uit de pan gelepeld.

Het rijmpje zegt dat mem de strou bakt. Dat betekent dat ze de brij heeft laten afkoelen, in dikke plakken heeft gesneden en die heeft gebakken. Ze heeft die ongetwijfeld ook met de saus van boter en stroop geserveerd.

Voor wie dit een beetje te heftig vindt heeft het Sint-Pitercomité een ander toetjesbaksel bedacht (waarin mooi eventueel overgebleven speculaaskruiden gebruikt kunnen worden: die hebben tegen de volgende Sinterklaasperiode hun kraak en smaak toch verloren).

Klop een glad beslag van bloem, speculaaskruiden, suiker, eieren en melk en laat het minstens een half uur rusten. Smelt de chocolade 'au bain-marie' en roer er de slagroom en sinaasappelschil (en desgewenst cointreau) door. Verhit boter in een koekenpan met anti-aanbaklaag (met een doorsnede van 20 cm) en bak 8 pannenkoekjes. Rol ze op, schep er wat van de sinaasappel-chocoladesaus over en bestrooi ze met amandelschaafsel en eventueel (gehakte) pepernoten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden