Snoekbaars met verse salie

Als salie ergens om bekend staat, dan is het wel de waslijst aan medicinale eigenschappen die de plant bezit. Dat komt ook tot uitdrukking in de botanische naam, salvia officinalis: afgeleid van het Latijnse salvus (gezond, ongedeerd, nog in leven). De geneeskrachtige werking die aan salie wordt toegedicht is niet gering. Het kruid is antiseptisch, bloedsuikerverlagend, darmgasverdrijvend, galsecretiebevorderend, krampopheffend, wondhelend, menstruatiebevorderend, opwekkend, zweetsecretieremmend, eetlustopwekkend en spijsverteringbevorderend. Daranaast is salie ook nog eens goed tegen keelpijn, mondzweren, astma-aanvallen en insectenbeten, en kan het dienen als luchtverfrisser, insectenverdrijver, tandvleesverzorger en schoonheidsmiddel. Het volgende middeleeuwse gezegde, afkomstig van de medische school van Salerno, zal niemand verbazen: 'Hij die salie in zijn tuin heeft, zal nooit sterven'.

Vergeet echter niet dat salie ook in de keuken zijn mannetje staat. De Fransen gebruiken het bij wit vlees, soepen en groente; Duitsers kruiden er ham, worsten en bier mee; de Chinezen voegen het toe aan schapenvlees en thee. Omdat salie de spijsvertering bevordert, wordt het ook vaak gebruikt bij vettig voedsel zoals varkensvlees, gans, eend en bepaalde vissen. Maar pas op; het kruid heeft een sterke, scherpe smaak en moet met mate worden gebruikt.

Onderstaand recept is gebaseerd op een Italiaanse bereidingswijze. Mijn vader maakt het vaak en het moet haast wel een van de lekkerste visgerechten zijn die er bestaan. Ik ben althans nooit iets beters tegengekomen.

Bereiding:

Meng de ingrediënten voor de marinade en laat de vis er minimaal een uur in liggen (af en toe omdraaien). Laat ze uitlekken en dep droog met wat keukenpapier.

Dompel de visstukken in de bloem, de geklutste eieren en het paneermeel. Zet ze eventueel even weg in de koelkast of bak meteen in 50 gram van de boter en alle olie totdat ze mooi bruin zijn. Haal uit de pan en houd warm. Doe de rest van de boter in de pan, met de salie, en bak al roerende heel kort op een hoog vuur. Giet over de vis en dien meteen op.

Ingrediënten

8 gefileerde stukken snoekbaars (nijlbaars kan ook, en is een stuk goedkoper)

met peper en zout aangemaakte bloem

2 eieren (licht geklutst)

paneermeel 70 gram boter 2 el olijfolie 8 blaadjes verse salie (grof gehakt)

Voor de marinade:

5 el olijfolie sap van een halve citroen

1 bosuitje (in stukjes gehakt)

zout en versgemalen peper

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden