Snoeiharde analyse van bankcultuur

HANNY ALKEMA

THEATER

De Verleiders/Bos Theaterproducties Door de bank genomen ****

Snoeihard, messcherp, dieptreurig en niemand blijft buiten schot. Na een melig uitstapje naar de kruidenierszwendel zijn De Verleiders terug met het betere werk. Stelden zij twee jaar geleden de vastgoedfraude aan de kaak in flitsende hogeschoolsatire, nu wordt de bankensector aan de paal genageld. Met een even grimmig genoegen.

Mag de bankier eerst nog zijn nette, o zo integere gezicht tonen in een 'Ik zweer', als in een reusachtige Rembrandt-projectie de beeltenissen van de acteurs in die van De Staalmeesters schuiven, is helder: de waarde van zo'n eed zal worden getoetst en gekeurd. En dan rollen doordeweekse en hogere staaltjes van bankgedrag voorbij.

Het met de mond beleden belang van de klant is in de praktijk het zo goed naaien van de klant dat die het nog lekker vindt ook. Smullend bekletsen de mannen hoe zij de vrouwtjes aan hun ranzige delen weten te binden met hun razendsnel vergaarde geld. Onder het motto 3-6-3: op inleg drie procent, uitlenen voor zes procent, om drie uur op de golfbaan.

Met hetzelfde team als in de 'vastgoedfraude' brengen De Verleiders weer een mix van feit en fictie, van achtergronden en persoonlijke verhalen, van sketches en analyses. Rode draad is het geval van strandtenthouder Jan de Wit, zo handig gelijmd met een hypotheek dat hij die graag uitbreidt met een hogere lening.

Je ziet de strop al hangen. Het goede is dat De Verleiders niet op leedvermaak mikken, maar op het besef dat wij ons allen zo simpel laten inpakken. In een moordend tempo worden de praktijken van het bankwezen én de algemene naïviteit aangekaart en ontleed. Als de failliete de rijke bankier aanklaagt, slaat deze keihard terug: je wilde het toch zelf! Dat doet pas pijn.

De uiterst behendig tussen spel, gegevens en realiteit zwenkende tekst (George van Houts) is prettig moraliserend, met verve wat betreft de eigen verantwoordelijkheid, maar ook onthullend over de achterkant van de uitwassen in de geldcultuur. De voorstelling zou nog meeslepender zijn als meer bankiers herkenbaar waren. Alleen een Sjoerd van Keulen als bankboef is net iets te makkelijk.

De voorstelling is belangrijk, omdat hij diep duikt in de materie en een overtuigende vinger richt op verloren maar gezamenlijk terug te winnen waarden van de bank als nutsbedrijf. Onder regie van Aat Ceelen verrukkelijk gepresenteerd en gespeeld bovendien door Pierre Bokma, Victor Löw, Leopold Witte, George van Houts en Tom de Ket.

Tournee t/m 28-3-2015, info de-verleiders.nl of bostheaterproducties.nl

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden