Snit niet heilig op WK

Op het WK in Montreal zijn de Nederlandse teams uitgeschakeld in de KO-fase van het viertallentoernooi om de Rosenblum Cup. Het sterke Amerikaanse team Schwartz (Schwartz-Becker, Berkowitz-Cohen en Mahmood-Rosenberg) velde eerst Muller (Bauke Muller-Simon van Prooijen en Huub Bertens-Ton Bakkeren) en veegde de ronde daarna de vloer aan met Maas (Anton Maas-Vincent Ramondt en Jan Jansma-Louk Verhees stonden na drie van de vier ronden zo ver achter dat ze het voor gezien hielden). Vreemd genoeg werd team Schwartz in de kwartfinale uitgeschakeld door een beloftevol Zweeds team.

Bij de senioren is er wel een Nederlands succes te melden. Team Schippers (Elly-Henk Schippers en Jan Willem Bomhof-Roald Ramer) wisten een bronzen medaille in de wacht te slepen.

Het is geen schande om klop te krijgen van Berkowitz-Cohen. Een creatieve uitkomst van Ramondt tegen een 5-contract van Cohen had een beter lot verdiend (zie diagram 1).

West Noord Oost Zuid

Berko- Maas Cohen Ramondt

witz

1 pas 2 2 1)

3 4 pas pas

5 pas pas! pas

1) Tweekleurenspel schoppen-ruiten

Hoewel Cohen wist van een 6-3 fit harten, besloot hij in 5 te blijven zitten. Een goede beslissing, want zelfs 4 gaat al down na een opgelegde ruitenstart van noord. Nu zuid uit moet komen, zit H in ieder geval beschermd.

Ramondt deed zijn best door uit te komen met 4! Hij hoopte dat zijn partner aan slag kon komen met H om door de ruiten heen te spelen, maar helaas H kwam in de dummy en die mocht de eerste slag winnen! Cohen nam ook de volgende horde door soepeltjes V en klaveren naar de tien te spelen! Dit is noodzakelijk om je in te dekken tegen boer-vierde bij noord en mocht zuid met B winnen dan is er weinig aan de hand, want H zit weer op de achterhand. Toen 10 hield kon Cohen de rest van de troeven trekken en al zijn ruiten wegpoetsen op de hartenkleur van de dummy voor dertien slagen.

De Nederlandse vrouwen werden in hun viertallentoernooi in de halve finale uitgeschakeld door een Amerikaans team en ze verloren de strijd om het brons van een Frans team onder leiding van Veronique Bessis. Dit lijkt een beetje een angstgegner, want in 1997 kregen de Nederlandse vrouwen al een keer op hun broek van dit team. Bij vlagen was de vorm er wel. Kijkt u maar naar deze mooie verdediging van Vriend- Van der Pas tegen een ander Frans team in de voorronde (zie diagram 2).

West Noord Oost Zuid

Bello Vriend LeSur vdPas

1 pas 2 pas

2 pas 3SA pas

pas pas

Van der Pas startte met 9 (Journalist) voor de vrouw van de leider, die 10 naspeelde, die hield. Zuid kwam hierna aan slag met H en speelde een voor haar partner tamelijk ontmoedigende 7 na. De leider speelde na A genomen te hebben in dummy weer schoppen voor noord. Wat gooit zuid weg?

Om duidelijk te maken dat noord ruiten na moest komen, gooide zuid V bij! Vriend begreep de boodschap en speelde 10 na! Hierna konden Vriend-Van der Pas drie ruitenslag maken en het contract één down spelen. Merk op dat een kleine ruiten niet volstaat! Hoogweg-Van Zwol boden en maakten aan de andere tafel 4.

Veel clubspelers hier in Nederland zijn gespitst op het nemen van snits. In de jacht op overslagen wordt er vaak maar raak gesneden. Op het WK is een snit niet zo heilig. Hiervan een mooi voorbeeld (zie diagram 3).

West Noord Oost Zuid

- - 1 1

pas 2 pas 4

pas pas pas

West start met een kleine ruiten voor de heer van oost, die harten naspeelt. Snijdt u op V, oost heeft tenslotte geopend? En over welke kant snijdt u B?

U heeft een fraaie safety play tot uw beschikking, waardoor u zonder snit te nemen 4 altijd kunt maken. Neem met A, trek twee ronden troef eindigend op tafel (troeven vallen 2/1) en troef een ruiten in de hand. Speel hierna H en ga met B van slag. De tegenpartij komt aan slag en mag de klaverenkleur voor u aanbreken of in de dubbele renonce terugspelen. Kunt u het snijden toch niet laten? Dan is de volgende speelwijze ook veilig. Neem in tweede slag met A en speel na twee ronden troef (eindigend in dummy) een klaveren naar 9. Mocht west met B aan slag komen dan kan hij geen harten naspelen, want dat is in uw HB-vork. Hij moet ruiten naspelen, die u troeft. Hierna kunt u A eruit jagen en op de vierde klaveren de verliezende harten van de dummy weggooien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden