Snijders’ kleine oeuvre wint grote prijs

AAP

Geen vuistdikke romans of lange gedichten maar korte verhalen, of eigenlijk zeer korte verhalen, schrijft A.L. Snijders. Voor de uitvinding van deze zkv’s krijgt hij de prestigieuze Constantijn Huygensprijs.

Ook de ’permanente fascinatie’ waarmee hij alledaagse onderwerpen beschrijft en van hun alledaagsheid ontdoet, maakt dat Snijders (1937, pseudoniem van Peter Müller) de prijs verdient, meldt juryvoorzitter Aad Meinderts.

Bijna dagelijks schrijft Snijders een stukje dat meestal niet langer is dan één pagina. Hij stuurt ze per e-mail aan ongeveer driehonderd geabonneerden en verzamelt ze in boeken. ’Vijf bijlen’ heet zijn laatste bundeling zkv’s. Half november verschijnt ’Een handige dromer’ bij AFdH Uitgevers in Enschede.

De Amsterdamse schrijver, die al decennia in de Achterhoek woont, is verrast door de prijs: „Bij een oeuvreprijs denk ik aan een kathedraal van boeken. Niet aan mijn werk, dat niet veel meer is dan een stapel takjes.” Hij bekent dat hij vaker van ’valse bescheidenheid’ wordt beticht. Toen hij het bericht over de prijs ontving, dacht hij eerst dat iemand hem een telefoonabonnement probeerde aan te smeren.

Snijders noemt zichzelf een ’gemankeerde romanschrijver’, die niet voldoende zitvlees heeft om lange stukken te schrijven. „Ik woon buiten, heb een terrein met dieren, hak hout en doe tien dingen tegelijk. Schrijven is er één van.” Hij ziet op tegen romanschrijvers, maar voelt zich thuis in de ’zapmode’. „Mijn zkv’s zijn kleine hapklare brokjes.”

Vanaf vrijdag draagt Snijders elke week om vijf voor negen ’s morgens een nieuw zkv voor op Radio 4.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden