Snijden in eerste hulp is precisiechirurgie

Sluiten afdelingen acute zorg kost specialist ook patiënten

ANALYSE | JEROEN DEN BLIJKER

Waar moet ik heen met mijn gebroken been? Of met een hartinfarct? Direct naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis zou je zeggen, naar de afdeling spoedeisende eerste hulp (SEH). Of dat in 2014 nog zo is, is onzeker.

Vorig jaar september verkondigde Pieter Hasekamp, directeur van koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland, dat al die hulpposten bij ziekenhuizen niet meer te betalen zijn. Het mes moet erin en 2012 zouden de eerste deuren zich definitief sluiten. Hasekamp opende hiermee een gevoelige discussie. Voor de patiënt, die zich graag zo snel mogelijk in veilige handen weet. Maar ook voor de ziekenhuizen, voor wie de SEH vaak letterlijk de voordeur is. De patiënten van internist, neuroloog of cardioloog; grote kans dat ze langs deze weg het ziekenhuis binnenrolden. De diabetespatiënt die een paar dagen specialistische zorg nodig heeft, de patiënt met hersen- of hartinfarct: zonder hen wordt het een stuk lastiger alle specialismen voor het ziekenhuis te behouden. Dat maakt een discussie over de toekomst van de acute zorg ook zo complex. Voor je het weet, wordt met de sluiting van een SEH het hele ziekenhuis onderuit geschoffeld. Snijden in die hulp is dus precisiechirurgie.

Hasekamp oogstte met zijn uitspraken vooral weerstand, onhandig als je iets wilt bereiken. Sindsdien gooien de zorgverzekeraars het over een andere boeg. Ze ontwikkelden dit jaar een 'kwaliteitsvisie acute zorg' en vermeden daarin het woord bezuiniging. De essentie is dat eenvoudige acute zorg dichtbij en ingewikkelde zorg verder weg moet zijn. Het gebroken been heeft genoeg aan een 'basis-eerstehulp', maar iemand met hart- of herseninfarct heeft betere overlevingskansen in een gespecialiseerd ziekenhuis. En dat sluit mooi aan op de bestaande praktijk, zeggen de zorgverzekeraars. Want de ene eerstehulppost is duidelijk beter dan de andere, blijkt uit hun gegevens.

Dat verschil in kwaliteit is overigens niet terug te vinden in nota die de Orde van Medisch Specialisten over de toekomst van de acute zorg publiceerde. Opmerkelijk, want de specialisten brengen uitgerekend de patiënt in stelling als hét argument om dwars te liggen bij de ophanden zijnde ingreep. Alleen over sluiting tijdens avond- en weekenduren van eerstehulpposten in grote steden is met hen te praten.

Daarmee gooien zij de deur echter niet dicht. Want door de medisch specialisten wordt wel nagedacht en gepraat met de zorgverzekeraars. Begin 2013 moet duidelijk worden wat dat oplevert. De zorgverzekeraars rekenen op succes. In 2014 moet het allemaal gaan gebeuren, hebben ze al laten weten.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden