'Snelwegmoordenaar' krijgt drie jaar cel voor inrijden op familie

Het fatale ongeluk in Maarssen vond op 30 december plaats. Beeld ANP
Het fatale ongeluk in Maarssen vond op 30 december plaats.Beeld ANP

Neil van der L. was onder invloed van speed toen hij vorig jaar bij Maarssen een gezin aanreed dat op weg was naar safaripark de Beekse Bergen. De vader kwam om en de vijf andere inzittenden raakten zwaargewond. De 46-jarige hardrijder is vandaag veroordeeld tot drie jaar cel.

Redactie

Volgens de Utrechtse rechtbank is er geen sprake van doodslag, zoals het Openbaar Ministerie stelde, maar van maar van grove schuld. Daarom valt de straf van de 'snelwegmoordenaar' - de bijnaam die Van der L. al gauw kreeg - lager uit dan de acht jaar die het OM eiste. De Amsterdammer mag de komende vier jaar niet rijden.

De man voerde volgens de rechtbank meerdere manoeuvres uit om auto's te ontwijken. Hij week uit naar de meest linkerbaan en naar de vluchtstrook om ongevallen te voorkomen. Vervolgens heeft hij bij een wegversmalling de vangrail willen ontwijken, voegde in op de naast gelegen rijbaan en is door die handeling op de auto gebotst. Volgens de rechtbank dus niet opzettelijk.

Speed
In een eerdere zitting vertelde Van der L. dat hij in psychose was tijdens de fatale rit op de A2: "Ergens op de snelweg is er iets geknapt in mij. Ik had mezelf niet meer onder controle." De oorzaak: hij had naar eigen zeggen voor het eerst speed genomen. Daarvoor blowde hij vooral veel. Dat begon in 1989, toen hij enkele vrienden verloor bij een vliegtuigcrash in '89, verklaarde hij tegenover de rechter. Harddrugs had hij tot 30 december, de dag van het ongeluk, nooit aangeraakt, zei hij.

Met 237 kilometer per uur scheurde hij over de A2: soms over de vluchtstrook, anders slalommend langs andere auto's. In de buurt van Maarssen ging het mis. Van achteren ramde Van der L. een Citroën C8. Daarin zaten Ricardo en Diane, hun drie kinderen van 9 tot 11 jaar, en Ricardo's nieuwe partner.

Het uitje naar de Beekse Bergen werd een nachtmerrie. Vader Ricardo overleefde het ongeluk niet. Twee kinderen zijn blijvend gehandicapt. Neil van der L. bleef tot het laatst volhouden dat hij niets aan de fatale botsing kon doen: "Ik heb dit niet expres gedaan. Ik snap niet wat me bezielde."

undefined

Drugs op de weg

Neil van der L. gedroeg zich volgens ooggetuigen in het verkeer 'zo stoned als een garnaal'. Uit recente cijfers van het Wetenschappelijk onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat ongeveer 4 procent van de automobilisten in Europa met drugs of geneesmiddelen in zijn lichaam aan het verkeer deelneemt.

In Nederland ligt dit aandeel met 3,4 procent lager. Een grove 3 procent van deze groep is ook echt onder invloed van drugs. Het middelengebruik is het hoogst onder jonge, mannelijke chauffeurs. Alcohol en Cannabis komen het meest voor op de Nederlandse weg.

Hoeveel slachtoffers er precies door drugsgebruik in het verkeer vallen, is onbekend. Uit een ziekenhuisstudie bleek dat ongeveer 10 procent van de ernstig gewonde autobestuurders positief was voor drugs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden