UpdatesCoronavirus

Sneltest vrijdag verplicht voor reizigers uit VK en Zuid-Afrika

Jaap van Dissel van het RIVM tijdens een technische briefing over de ontwikkelingen rondom het coronavirus in de Tweede Kamer. Beeld ANP
Jaap van Dissel van het RIVM tijdens een technische briefing over de ontwikkelingen rondom het coronavirus in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Dit is het coronaliveblog van woensdag 13 januari. Hier leest u de updates van gisteren, onze belangrijkste artikelen over de pandemie – waaronder actuele cijfers – vindt u hier.

Redactie Trouw
Live
  1. 23:54 13-1-2021

    CoronaMelder werkt weer na reparatie van Google

    De CoronaMelder kan gebruikers weer waarschuwen voor mogelijke coronabesmettingen. De waarschuwingsapp kampte woensdag met een gedeeltelijke storing, waardoor gebruikers met een Android-telefoon niet konden worden gewaarschuwd. Google, eigenaar van Android, laat weten dat het probleem is hersteld.

    De meldingen zijn niet verloren gegaan, ze komen alleen later, liet het ministerie van Volksgezondheid eerder al weten. Door de storing haperden ook de coronamelders in andere landen, zoals Corona-Warn in Duitsland en NHS COVID-19 in Engeland en Wales. Mensen met de CoronaMelder op een iPhone hadden geen last van de storing.

  2. 23:53 13-1-2021

    Smeekbede van Rutte aan de Kamer over avondklok: ‘Alstublieft, gooi geen instrumenten weg’

    Premier Mark Rutte stuit op fel verzet tegen de eventuele invoering van een avondklok. De dreigende opmars van de Britse variant van het coronavirus is voor een deel van de Tweede Kamer geen reden om de tegenstand op te geven. Het bracht Rutte woensdag in een Kamerdebat over de coronacrisis tot een smeekbede: “Alstublieft, gooi geen instrumenten weg. Die luxe is er niet.”

    Lees verder

  3. 23:52 13-1-2021

    Sneltest vrijdag verplicht voor reizigers uit VK en Zuid-Afrika

    Reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Zuid-Afrika die met het vliegtuig naar Nederland willen reizen, moeten vanaf vrijdag voor vertrek een coronasneltest laten doen op de luchthaven. Alleen als ze negatief testen, kunnen ze naar Nederland reizen. Voor reizigers per boot wordt de verplichting zo snel mogelijk ingevoerd. Dat laat het ministerie van Infrastructuur woensdag weten.

    De maatregel is bedoeld om de verspreiding van de nieuwe varianten van het coronavirus in Nederland tegen te gaan. Een negatieve PCR-test blijft daarnaast ook verplicht. Die mag maximaal 72 uur oud zijn. De verplichting gaat ook gelden voor vrachtwagenchauffeurs en voor de bemanning van ferry's en vliegtuigen. Zij zijn uitgezonderd van de verplichting een negatieve PCR-test te laten zien, en blijven dat.

    De oproep om na aankomst in Nederland tien dagen in quarantaine te gaan, blijft van kracht, benadrukt het kabinet.

    "Het kabinet trekt bij deze maatregelen nauw op met Frankrijk en België", schrijven ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in een brief aan de Kamer. "Voor passagiers die via de trein (Eurostar) vanuit het VK naar Nederland reizen, is er op grond van de Franse maatregelen al een negatieve sneltestverplichting."

  4. 21:30 13-1-2021

    Ruim 11.000 inwoners Lansingerland hebben afspraak coronatest

    Meer dan 11.000 inwoners van de gemeente Lansingerland hebben al een afspraak gemaakt voor een coronatest. Dat heeft burgemeester Pieter van de Stadt gezegd in een vraaggesprek met de lokale omroep RTV Lansingerland.

    Lansingerland heeft in totaal ruim 60.000 inwoners. De regionale GGD wil iedereen van 2 jaar en ouder testen. Aanleiding is een uitbraak van de 'Britse variant' in en rond Bergschenhoek in de gemeente. De autoriteiten willen weten hoeveel mensen die variant inmiddels onder de leden hebben. Het is de eerste keer in Nederland dat gericht op grote schaal wordt getest na een corona-uitbraak.

    Alle huishoudens in de gemeente Lansingerland kregen woensdag een brief in de bus. Daarin staat dat ze zich de komende dagen kunnen aanmelden voor een test. Wanneer ze precies een afspraak kunnen maken, is afhankelijk van hun postcode. Het is niet bekend hoeveel mensen tot nu toe al een afspraak hadden kunnen maken, dus het is niet duidelijk hoe groot de testbereidheid in de gemeente is.

    Van de Stadt zegt dat de inwoners zich "massaal melden om zich te laten testen". Hij verwacht niet dat iedereen wordt getest. "Voor sommigen is het fysiek onmogelijk. Anderen hebben misschien principiële bezwaren, die moeten we respecteren. Maar het zijn er nu al ongelofelijk veel."

    Regiocorrespondent Floris Akkerman nam een kijkje bij de teststraat, waar hele gezinnen doorheen wandelen. De Britse variant zet de gemeente op scherp.

  5. 19:10 13-1-2021

    PostNL: 200.000 euro nodig voor stemmen per post in maart

    PostNL heeft van de overheid 200.000 euro nodig om stemmen per post mogelijk te maken bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Dat geld is vooral nodig om personeel vaker brievenbussen te laten lichten en voor toeslagen op weekendwerk. Dat schrijft het postbezorgingsbedrijf in een brief aan minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken), waarover RTL Nieuws eerder schreef.

    Het kabinet wil wegens de coronapandemie 70-plussers de mogelijkheid bieden om hun stem per post uit te brengen. Dat moet voorkomen dat ze, als kwetsbare groep voor het coronavirus, worden afgeschrikt om deel te nemen aan de verkiezingen.

    Ollongren heeft de Tweede Kamer laten weten dat zij PostNL opdracht zal geven de brievenbussen extra te legen op zaterdag 13 en zondag 14 maart. De totale kosten daarvan bedragen volgens de minister ruim 220.000 euro.

    Briefstemmen moeten op woensdag 17 maart uiterlijk om 21.00 uur binnen zijn. Om zoveel mogelijk stemmen op tijd te hebben afgeleverd, moet PostNL op de zaterdag en zondag voorafgaand aan die dag brievenbussen legen, waardoor extra inzet van personeel in het weekend nodig is.

    PostNL liet Ollongren ook weten dat het een slecht idee is om briefstemmen op dezelfde manier verwerken als rouwpost. Daardoor zou het stemmen per post niet meer anoniem kunnen gebeuren. Rouwpost moet namelijk vooraf digitaal worden aangemeld en is van buitenaf ook duidelijk herkenbaar. Bij briefstemmen is juist gekozen voor onopvallende enveloppen voor de stembiljetten.

  6. 18:44 13-1-2021

    Rutte: kabinet bespreekt 'coronaverlof' met bonden en werkgevers

    Het kabinet bespreekt de mogelijkheid om extra vrije dagen te gunnen aan ouders die kinderen thuis hebben zitten. Dit 'coronaverlof' wordt al besproken met bonden en werkgevers, en het kabinet wil hierover in gesprek blijven, zegt premier Mark Rutte aan de Tweede Kamer. Hoewel hij wel wat ziet in het voorstel, is de "vormgeving heel complex" en ziet hij ook mogelijke problemen met de uitvoering.

    Vakbond CNV kwam met een voorstel om mensen die het nodig hebben wat extra vrije dagen te laten opnemen. Dit moet betaald worden uit een speciaal op te richten fonds, maar hoeveel geld daarin moet worden gestopt weet de bond nog niet. In de Tweede Kamer vroegen partijen waaronder de ChristenUnie en GroenLinks aan het kabinet om naar dit voorstel te kijken. Vrijwel alle partijen vroegen het kabinet meer te doen voor ouders die bovenop hun werk en alle maatregelen ook nog eens moeten zorgen voor hun kinderen die thuis zitten omdat de scholen dicht zijn. 

    Volgende week komt er meer duidelijkheid over de gesprekken met de werkgevers- en werknemersorganisaties hierover. Dan zal het kabinet ook meer informatie geven over de uitbreiding van de economische steunpakketten. Omdat de lockdown zeker tot ten minste 9 februari is verlengd, wil het kabinet ondernemers extra steunen.

    Lees ook: CNV wil fonds voor overbelaste ouders. ‘De tijd van even de tanden op elkaar is voorbij’

  7. 18:08 13-1-2021

    Recordaantal coronadoden in Groot-Brittannië

    In Groot-Brittannië is een recordaantal nieuwe coronadoden geteld. Het afgelopen etmaal bezweken 1564 mensen na een coronabesmetting. Voor de eerste keer gaat het ook om meer dan 1500 slachtoffers op een dag sinds het begin van de coronacrisis bijna een jaar geleden.

    Het totaalaantal coronadoden in het zwaarst getroffen Europese land steeg naar bijna 85.000. Per miljoen inwoners stierven in het Verenigd Koninkrijk inmiddels 1245 personen aan het gevreesde longvirus. Ter vergelijking: in Nederland gaat het om 732 per miljoen.

  8. 17:57 13-1-2021

    Rutte denkt dat meer ingrijpen nodig is dan huidige lockdown

     Premier Mark Rutte denkt dat er nog verdere maatregelen nodig zullen zijn om het coronavirus onder controle te krijgen. Dat zei hij woensdag in een debat met de Tweede Kamer.

    "We moeten het naar beneden duwen, ik denk niet dat we er komen met de bestaande lockdown", aldus Rutte. Ook vanuit de Kamer klinkt een roep om verder ingrijpen. Maar over het soort maatregelen dat nodig is, werden Rutte en het parlement het vooralsnog niet eens.

    De premier riep de Kamer op niet bij voorbaat een avondklok uit te sluiten. Het Outbreak Management Team komt op verzoek van het kabinet met een advies over de effectiviteit van die maatregel. Maar verschillende partijen hebben hier grote twijfels over. Eerder stemde de Kamer al in meerderheid tegen de mogelijke invoering van een spertijd.

    Een aantal partijen wil juist dat het kabinet het vliegverkeer tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland aan banden legt, om de verspreiding van de Britse coronamutatie tegen te gaan. Rutte begrijpt dat partijen zich ergeren dat er elke dag nog steeds zoveel vluchten van en naar Schiphol komen, maar zegt dat het beperken hiervan "juridisch lastig" is.

    Het kabinet heeft gekeken naar de invoering van een essentiële reisverklaring, maar "wie bepaalt wat wel en wat niet essentieel is?", vroeg Rutte. Hij vond het in eerste instantie een "briljant" idee, maar "het blijkt uitermate complex in de praktijk". Het ministerie van Infrastructuur maakte eerder op de dag wel bekend dat reizigers uit het VK en uit Zuid-Afrika, waar ook een coronavariant rondwaart, binnenkort kort voor vertrek een coronasneltest moeten laten doen. Die verplichting komt bovenop de PCR-test die mensen voor vertrek moeten laten doen.

    GroenLinks en D66 willen later woensdag een voorstel doen om voor de komende drie weken reisbeperkingen in te stellen, zodat "alleen enkel strikt noodzakelijke reizen gemaakt worden".

  9. 16:47 13-1-2021

    Kamer kritisch over luchtverkeer uit Verenigd Koninkrijk

    Veel partijen in de Tweede Kamer vragen zich af of het vliegverkeer uit het Verenigd Koninkrijk niet aan banden moet worden gelegd, om de verspreiding van de Britse variant van het virus tegen te gaan. Dat bleek woensdag in het debat over de coronacrisis.

    Premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge zeiden dinsdag de invoering van een avondklok te overwegen, maar D66-voorman Rob Jetten vindt dat er eerst naar "alternatieven" moet worden gekeken. "Pak die brandhaardvluchten van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland aan", riep hij het kabinet op. Ook Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vraagt zich af "hoe het kan dat er dagelijks zoveel vluchten uit het Verenigd Koninkrijk komen".

    Ook GroenLinks vindt het niet te rechtvaardigen dat er nog dagelijks tien tot twintig vluchten uit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland komen. "Ik geloof er helemaal niks van" dat die vluchten noodzakelijk zijn, zei Jesse Klaver. Hij wil dat het aantal vluchten van en naar Schiphol "drastisch" wordt ingeperkt.

    De PvdA wil nog verder gaan, door alle inkomende reizigers verplicht te testen en een quarantaineplicht in te voeren.

  10. 16:05 13-1-2021

    CoronaMelder werkt tijdelijk niet, meldingen komen later

    De CoronaMelder kampt met een gedeeltelijke storing. Mensen met een Android-telefoon kunnen momenteel niet worden gewaarschuwd dat ze in de buurt zijn geweest bij iemand die positief is getest. De meldingen gaan niet verloren, ze komen alleen wat later, laat het ministerie van Volksgezondheid weten. Gebruikers met een iPhone hebben er geen last van.

    De storing treft de technologie van Google achter de melder, de Android Exposure Notifications System. Google laat weten "met man en macht" aan een oplossing te werken. Het is niet bekend hoelang het duurt om de storing te verhelpen.

  11. 15:20 13-1-2021

    Aantal nieuwe besmettingen ligt iets onder weekgemiddelde, minder patiënten in het ziekenhuis

    Na vijf achtereenvolgende dagen waarop het aantal coronagevallen daalde, is het aantal woensdag weer iets gestegen. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend werden 6148 positieve tests doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

    In de afgelopen zeven dagen steeg het aantal gevallen met bijna 48.400, wat neerkomt op 6916 per dag. Op woensdagen zijn er meestal meer positieve tests dan op maandagen en dinsdagen. Het cijfer ligt wel lager dan eerdere woensdagen.

    In de ziekenhuizen liggen 119 minder patiënten dan gisteren: 2514. Daarvan liggen er 693 op de intensive care, vijf meer dan gisteren. 264 nieuwe covidpatiënten zijn opgenomen in het ziekenhuis, dat is gemiddeld drie opnames minder dan vorige week. 


  12. 15:08 13-1-2021

    Sneltest wordt verplicht voor reizigers uit VK en Zuid-Afrika

    Reizigers uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika moeten binnenkort een negatieve coronasneltest overleggen voor ze naar Nederland reizen. Dat laat het ministerie van Infrastructuur woensdag weten. De maatregel is bedoeld om de verspreiding van de nieuwe varianten van het coronavirus in Nederland tegen te gaan. Een negatieve PCR-test blijft daarnaast ook verplicht.

    De Britse variant van het coronavirus baart het kabinet grote zorgen, werd gisteravond duidelijk tijdens de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge. In Ierland vertienvoudigde het aantal ziektegevallen in drie weken tijd tot 1.300 per honderdduizend inwoners. “We noemen het covid. Maar de variant lijkt zoveel besmettelijker dat je haast kan zeggen: naast corona hebben we een nieuw probleem.”

  13. 14:41 13-1-2021

    Gehandicaptenzorg blij met vaccins voor zorgmedewerkers

    De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) is tevreden over de gekozen vaccinatiestrategie, waarin een grote onzekerheid over het vaccineren van zorgmedewerkers is weggenomen. Onder voorbehoud van goedkeuring van het AstraZeneca-vaccin wordt op 8 februari een begin gemaakt met het inenten van in totaal zo'n 180.000 mensen werkzaam bij instellingen in de gehandicaptenzorg.

    "We hebben hier een positief gevoel over", zegt een woordvoerder van VGN. "We hebben nu een helder perspectief gekregen voor al onze medewerkers in de gehandicaptenzorg. Dat is heel fijn."

    Vanaf volgende week maandag worden ongeveer 7500 bewoners van instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking gevaccineerd met het Pfizer-BioNTech-vaccin. Dat aantal loopt in de weken daarna naar verwachting snel op naar ongeveer 35.000 mensen. Op 25 januari gaan de huisartsen het Moderna-vaccin prikken bij nog eens 38.500 mensen met een verstandelijke beperking.

    Een groot deel van deze groep heeft een toestemmingsverklaring nodig voor vaccinatie, gegeven door naasten van de cliënten. VGN kon alleen zeggen dat deze verklaring voor 'een substantieel deel' van alle bewoners nodig is.

    (ANP)

  14. 14:37 13-1-2021

    Vaccinproductie Johnson & Johnson vertraagd

    De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson (J&J) heeft te maken met onverwachte vertragingen bij de productie van zijn coronavaccin. Daardoor kan het bedrijf mogelijk niet voldoen aan de beloofde leveringen aan de Amerikaanse overheid dit voorjaar, aldus The New York Times. Het vaccin van J&J werd ontwikkeld door dochterbedrijf Janssen in Leiden.

    Volgens bronnen tegen de krant heeft J&J overheidsfunctionarissen geïnformeerd dat er achterstand is op het oorspronkelijke productieschema en dat deze vertraging niet kan worden ingehaald voor april. Die maand zou de farmaceut meer dan 60 miljoen doses van zijn coronavaccin moeten leveren aan de Amerikaanse overheid. In totaal heeft de overheid 100 miljoen doses besteld van het middel voor levering medio dit jaar.

    De topman van J&J heeft eerder gezegd dat het bedrijf op koers ligt om tegen het einde van dit jaar bijna een miljard doses te produceren. Overigens moet het vaccin van J&J nog worden goedgekeurd door de Amerikaanse toezichthouder. J&J denkt eind deze maand met voorlopige testresultaten naar buiten te komen. J&J zou verder in februari goedkeuring kunnen vragen voor het vaccin bij het Europese medicijnbureau EMA. De Europese Commissie heeft 200 miljoen doses besteld van het vaccin, met een optie op nog eens 200 miljoen. 

    Het middel van J&J bestaat in tegenstelling tot andere coronavaccins uit één dosis. 

    (ANP)

  15. 14:02 13-1-2021

    Bond cabinepersoneel bezorgd over vluchten naar VK

    De Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) maakt zich grote zorgen over het blijven doorvliegen op het Verenigd Koninkrijk, momenteel de brandhaard van een nieuwe en besmettelijkere coronavariant. De vakbond voor stewards en stewardessen wil hierover snel overleggen met KLM. Later op woensdag staat al een gesprek met de luchtmaatschappij gepland.

    Er is inmiddels reeds een aantal vluchten naar Britse bestemmingen geannuleerd. Voor de overgebleven vluchten moeten passagiers een negatieve coronatest overleggen voordat ze aan boord mogen. De VNC wil echter zekerheid dat passagiers daadwerkelijk recent een negatieve test hebben ondergaan, en dat dit goed wordt geborgd en gecontroleerd.

    Ook is er volgens de VNC behoefte aan meer duidelijkheid over hoe KLM stewards en stewardessen tegen de Engelse variant op het coronavirus denkt te kunnen beschermen, zowel aan boord maar ook op nog eventuele nachtstops. Met de informatie die de bond nu heeft kan VNC naar eigen zeggen nog geen standpunt innemen over of het nog wel verantwoord is voor het cabinepersoneel om naar Groot-Brittannië te vliegen.

    (ANP)

  16. 13:44 13-1-2021

    Van Dissel: kinderen niet bevattelijker voor 'Britse' variant

    Kinderen lijken in tegenstelling tot eerdere berichten niet bevattelijker voor de Britse variant van het coronavirus. Dat blijkt uit het laatste onderzoek uit Engeland, zei directeur Jaap van Dissel van het RIVM woensdag in de Tweede Kamer.

    Uit Brits onderzoek kwam in eerste instantie naar voren dat de besmettelijke virusmutant zich makkelijker verspreidde onder schoolkinderen. Maar dat kwam volgens Van Dissel onder meer omdat het onderzoek werd uitgevoerd in een periode dat Britse scholen nog meer toelieten, terwijl de rest van de samenleving al in lockdown was: dit vertekende het beeld. 

    Kinderen op de basisschool lijken wel minder last te hebben van de Britse versie dan middelbare scholieren. "Ik denk eigenlijk dat uit de laatste gegevens komt dat zeker de jongste groep, dus van het primair onderwijs, weer minder betrokken zijn bij de Britse variant dan het voortgezet onderwijs."

    In Nederland onderzoekt het RIVM de gevolgen van de Britse variant voor scholen. Er zijn hier ongeveer honderd gevallen bekend. Afhankelijk van het onderzoek kan het basisonderwijs mogelijk op 25 januari hun deuren weer openen.

    (ANP) 

  17. 13:42 13-1-2021

    WHO: nieuwe coronavarianten al in tientallen landen

    De gevreesde nieuwe varianten van het coronavirus verspreiden zich over de wereld. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt dat de zogenoemde Britse coronavirusvariant in zeker 50 landen en territoria is vastgesteld. De Zuid-Afrikaanse variant van het virus is op 20 plaatsen opgedoken.

    De nieuwe coronavarianten worden als besmettelijker gezien en dat zorgt internationaal voor bezorgdheid. Tientallen landen, waaronder Nederland, legden het reisverkeer vanuit het Verenigd Koninkrijk aan banden toen die nieuwe variant daar was vastgesteld. Dat gebeurde voor het eerst op 14 december. Vier dagen later maakten de Zuid-Afrikaanse autoriteiten ook melding van een nieuwe variant.

    (ANP)

  18. 13:26 13-1-2021

    PvdA-leider Asscher in quarantaine, mist coronadebat

    PvdA-leider Lodewijk Asscher moet het coronadebat in de Tweede Kamer woensdag aan zich voorbij laten gaan. Een van zijn kinderen is positief getest op het coronavirus, daarom gaat hij in quarantaine, twittert hij.

    Asscher is zelf ook getest maar bleek niet besmet. Bij het debat over de verlengde lockdown die het kabinet dinsdagavond aankondigde, laat hij zich vervangen door zijn collega Lilianne Ploumen.

    De PvdA houdt later deze week haar partijcongres. Of de quarantaine van Asscher daarvoor gevolgen heeft, is volgens een woordvoerder nog onduidelijk. Hij wijst er wel op dat het congres al grotendeels digitaal zou worden gehouden.

    Volgende week bespreekt de Tweede Kamer het eindrapport van de ondervragingscommissie die de toeslagenaffaire heeft onderzocht. Of Asscher aan dat beladen debat zelf deel zal kunnen nemen, is evenmin duidelijk. Hij is zelf als oud-minister van Sociale Zaken nauw betrokken bij het toeslagendossier.

    (ANP)

  19. 13:25 13-1-2021

    Veel NOW-aanvragen vanuit horeca en detailhandel

    Ruim de helft van de goedgekeurde NOW-aanvragen in de derde periode van de steunregeling is naar bedrijven uit de horeca en detailhandel gegaan. In totaal werden ruim 81.000 aanvragen gedaan bij uitkeringsinstantie UWV, dat er ruim 77.000 goedkeurde.

    De aanvraagtermijn van de derde periode van de NOW-regeling, waarmee bedrijven een bijdrage aan de loonkosten kunnen krijgen, liep oorspronkelijk van 16 november tot en met 13 december. Na de aankondiging van de tweede lockdown ging het aanvraagloket nog twee weken open, tot en met 27 december. In die heropening werden 23.000 aanvragen ingediend, ruim een kwart van het totaal.

    Het UWV verwacht in totaal zo'n 2,8 miljard euro uit te keren aan NOW-voorschotten tijdens de derde versie van de regeling. Bij de eerste NOW-regeling was dat nog 7,9 miljard euro en in de tweede NOW-regeling betaalde UWV 4,3 miljard euro uit. Het aantal bedrijven lag in de tweede periode wel lager met ruim 63.500 toekenningen.

    (ANP)

  20. 13:15 13-1-2021

    Onlineteller toont hoeveel Vlamingen zijn ingeënt

    Vlamingen kunnen binnenkort op de voet volgen hoe het vlot met de inentingen tegen het coronavirus. De Vlaamse regering heeft bekendgemaakt de stand bijhouden met een onlinetellerBelgië zette op 28 december de eerste prik, maar de vaccinatiecampagne komt maar traag op gang. De teller in Vlaanderen staat woensdag op 34.500, zo werd bekend op een persconferentie, waarop minister Jan Jambon bekendmaakte 'voor de zomer' alle Vlamingen minstens één prik te willen geven. 

    Een Vlaamse ICT'er knutselde al eerder eigenhandig een 'vaccinatiebarometer' in elkaar. Hij vond het vreemd dat, net als in Nederland, de besmettingen, ziekenhuisopnames en dodentallen wel dagelijks worden gemeld maar het aantal inentingen niet. Terwijl die juist uitzicht kunnen bieden in de coronacrisis. De zelfgemaakte vaccinatiebarometer oogstte lof van het Belgische RIVM en de Vlaamse regering, die heeft aangekondigd er zelf een te lanceren. 

    (ANP/Trouw)

  21. 12:40 13-1-2021

    ActiZ: inenten verpleeghuizen kan pas na schriftelijke toestemming bewoners

    Het inenten van kwetsbare ouderen in verpleeghuizen met het Moderna-vaccin duurt nog zo'n anderhalve week omdat bewoners eerst nog schriftelijk toestemming moeten geven, zegt een woordvoerder van de branchevereniging van zorgorganisaties ActiZ.

    "Wij gaan nu de mensen uitnodigen, dat moet allemaal schriftelijk. Daar moeten mensen over na kunnen denken, hopelijk niet al te lang. De brief moet ondertekend teruggestuurd worden", aldus de woordvoerder.

    Daarna kunnen verpleeghuizen gaan plannen. "Het heeft dus enige voorbereidingstijd nodig. De uitnodigingen gaan zo spoedig mogelijk de deur uit. wij moeten ook weten welk vaccin aan wie wordt toegediend. Elke dag telt in de aanpak van corona. Hoe sneller hoe beter, maar het moet wel veilig en verantwoord gebeuren", vervolgt de zegsman.

    (ANP)

  22. 12:37 13-1-2021

    'Miljoen vaccinaties per week mogelijk'

    Het zal straks mogelijk zijn om ongeveer een miljoen coronavaccins per week te zetten, zei Jaap van Delden van het RIVM woensdag in de Tweede Kamer. Daarvan zal de GGD voor de helft verantwoordelijk zijn, de rest zal door onder anderen huisartsen worden gedaan.

    Volgens Van Delden zijn er voldoende mensen om te prikken. De levering van vaccins is de remmende factor, niet de capaciteit om te vaccineren. Als er heel veel leveranties tegelijk binnenkomen kan er ook nog een kleine vertraging optreden, maar dat kan misschien in overleg met de ziekenhuizen worden voorkomen, aldus Van Delden.

    Er zijn op dit moment ongeveer 200.000 vaccins tegen het coronavirus in Nederland. Dat niet alle vaccins direct worden gebruikt, hangt samen met het feit dat is besloten om mensen die een eerste prik hebben gekregen een tweede prik te garanderen. Die moet volgens de fabrikant na drie weken volgen om de beste bescherming te krijgen.

    Maar die tussenperiode kan eventueel verlengd worden als door de komst van de Britse variant van het virus er veel meer besmettingen komen, zegt Van Delden. In dat geval kunnen meer mensen sneller al enigszins beschermd zijn, is de gedachte. Volgens hem wordt daar rekening mee gehouden en komt er nog een advies over.

    Het vaccinatieprogramma verloopt tot dusver goed. Het aantal mensen dat niet komt opdagen voor een vaccinatie is 'zeer gering' en er is 'weinig verspilling'. Ook zijn er meer doses uit een flesje te halen dan vooraf verwacht. Verder is het volgens Van Delden heel belangrijk dat mensen die gevaccineerd worden, bereid zijn hun gegevens te delen.

    (ANP)

  23. 12:31 13-1-2021

    Japan weert alle buitenlanders die er niet wonen

    Japan laat binnen afzienbare tijd geen buitenlanders meer toe die niet in het land wonen. Dit heeft premier Yoshihide Suga aangekondigd als maatregel om het coronavirus buiten de deur te houden, aldus persbureau Kyodo. Het is niet duidelijk wanneer het inreisverbod ingaat.

    Japan weert al vrijwel alle buitenlanders sinds vorige maand, maar er zijn toen uitzonderingen gemaakt voor zakenreizen en studenten uit elf Aziatische landen. Het land van 126 miljoen inwoners heeft tot dusver bij 292.000 mensen het virus vastgesteld. Meer dan 225.000 patiënten hadden nergens last van of zijn genezen. Japan wijt circa 4000 sterfgevallen aan de aandoening en is nu bang voor een nieuwe virusgolf en nieuwe virusvarianten.

    (ANP)

  24. 12:05 13-1-2021

    Van Dissel denkt aan extra maatregelen vanwege Britse variant

    Om de verspreiding van de Britse variant van het coronavirus tegen te gaan, kan het nodig zijn om de lockdownmaatregelen nog verder aan te scherpen. "We moeten kijken wat we eventueel nog extra kunnen doen", zei Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag tijdens een vergadering met Tweede Kamerleden.

    Van Dissel denkt vooral aan maatregelen om het aantal bezoeken dat mensen aan elkaar brengen te verminderen. "Dat zien wij nu duidelijk als het zwakke punt. Hoe voorkom je dat mensen teveel bij elkaar op bezoek gaan?"

    Door de introductie van de Britse variant in Nederland zou het virus zich veel sneller kunnen gaan verspreiden. Van Dissel vindt de situatie "zeer zorgelijk".

    (ANP)

  25. 12:04 13-1-2021

    Kuipers: geen enkel zorgsysteem kan verspreiding zoals in VK aan

    Geen enkel zorgsysteem kan een zo snelle verspreiding van het aantal coronabesmettingen aan zoals nu in Engeland gebeurt door de nieuwe variant. "Niet in het Verenigd Koninkrijk, niet in Duitsland en ook niet in Nederland. Als de druk op de ziekenhuizen zo groot is, kom je altijd ergens tegen limieten aan", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), tijdens een briefing in de Tweede Kamer.

    Kuipers praatte vanochtend de Kamerleden bij over de recente ontwikkelingen met het virus, maar zegt geen prognose te kunnen doen over de komende tijd vanwege de onvoorspelbaarheid van de Britse mutatie. Die is niet schadelijker dan het huidige virus maar wel een stuk besmettelijker. "Deze variant is een grote onzekere factor, een grote zorg". De verspreiding kan echt heel hard gaan, benadrukt Kuipers.

    ANP - Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg in de Tweede Kamer.

    Kuipers zei verder dat het tempo van de vaccinaties wat hem betreft omhoog moet. "We moeten zo snel mogelijk vaccineren, geen vaccins ongebruikt laten liggen", aldus de LNAZ-voorzitter. Door de Europese goedkeuring van het Moderna-vaccin heeft Nederland nu twee middelen ter beschikking tegen Covid-19. Voor de kerst keurde de Europese Commissie al een eerste coronavaccin goed, van BioNTech-Pfizer.

    Tot nu toe zijn volgens Kuipers ongeveer 39.000 mensen in de acute zorg gevaccineerd. Dat is zo'n 10 procent van het totale ziekenhuispersoneel. Dat is nog beperkt, zegt Kuipers, maar het zal straks al zeker schelen. De betrokkenen hebben een eerste prik gehad. Het vaccin beschermt na drie weken. Dan volgt een tweede prik die moet leiden tot een hogere bescherming.

    (ANP)

  26. 12:04 13-1-2021

    President als eerste gevaccineerd in Indonesië

    In Indonesië is het vaccineren tegen het coronavirus begonnen. President Joko Widodo kreeg in het presidentieel paleis de allereerste prik. "Vaccinatie is belangrijk om de keten van de coronabesmettingen te doorbreken, om bescherming en veiligheid te bieden aan elke Indonesiër en om het economisch herstel te versnellen", zei hij.

    Indonesië gebruikt het Chinese vaccin van Sinovac Biotech. Het land wil beginnen met het vaccineren van bijna 1,5 miljoen mensen die in de gezondheidszorg actief zijn. Daarna zijn niet zoals in de meeste landen de ouderen aan de beurt, maar de beroepsbevolking.

    Indonesiërs tussen de 18 en 59 jaar krijgen dus voorrang op ouderen. Die beslissing rust deels op het feit dat er niet genoeg gegevens zijn uit onderzoeken zijn over de werkzaamheid van Chinese vaccin bij ouderen. President Widodo valt met zijn 59 jaar nog net binnen die groep. 

    Het land van 275 miljoen inwoners heeft relatief weinig gevallen van het coronavirus vastgesteld. Met in totaal iets meer dan 858.000 besmettingen staat Indonesië op de wereldranglijst net onder Nederland. De gezondheidsautoriteiten wijten bijna 25.000 sterfgevallen aan het coronavirus.

    (ANP)

  27. 11:30 13-1-2021

    'Britse coronapatiënten naar hotel door tekort ziekenhuisbedden'

    De ziekenhuisbedden in Engeland liggen vol met coronapatiënten. Ze zijn zo overbezet dat ziekenhuizen nu van plan zijn duizenden zieke mensen vervroegd te ontslaan om bedden vrij te maken voor kritieke gevallen, schrijft de Britse krant de Guardian. Volgens een noodplan komen de zieke patiënten dan thuis of zelfs in een hotel te liggen.

    De noodmaatregel is bedoeld om "extra capaciteit voor noodgevallen" te creëren en om te voorkomen dat de zorg van de Britse gezondheidsdienst NHS vastloopt, laten ingewijden aan de krant weten. Bij dit "huis en hotel-plan" krijgen de vroegtijdig ontslagen patiënten hulp van vrijwilligersorganisaties zoals het Britse Rode Kruis en het medisch personeel van het leger.

    (ANP)

  28. 09:45 13-1-2021

    Beroering over stilzwijgende verlenging Belgische lockdown

    De stilzwijgende verlenging van de Belgische coronamaatregelen had beter uitgelegd moeten worden, geeft de regering toe. Belgen voelden zich door de verlenging met zes weken overvallen.

    De maatregelen zouden vrijdag aflopen, als de zes Belgische regeringen weer bijeenkomen voor coronacrisisberaad, maar bleken dinsdagavond voor nog eens zes weken voortgezet. Dat maakten journalisten op uit het Staatsblad - de regering had niet gerept over een verlenging en evenmin een andere datum genoemd.

    Dat had anders gemoeten, erkent minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden op nieuwszender Radio 1. Maar ze benadrukt dat de maatregelen niet per se allemaal tot 1 maart van kracht blijven. Ze kunnen tussentijds, als de stand van de epidemie het toelaat, gewoon versoepeld worden.

    (ANP) 

  29. 09:43 13-1-2021

    VS gooien vaccinatiebeleid om: geen doses meer in reserve

    De Amerikaanse regering gooit in de laatste dagen van de ambtstermijn van president Donald Trump het vaccinatiebeleid tegen het coronavirus drastisch om. De volledige vaccinvoorraad wordt volgens Amerikaanse media onmiddellijk beschikbaar gesteld. Dat betekent dat geen doses in reserve worden gehouden zodat mensen verzekerd zijn van een tweede inenting.

    De VS hebben de dodelijkste dag sinds het begin van de pandemie achter de rug. De autoriteiten registreerden dinsdag ruim 4400 sterfgevallen in een periode van 24 uur. Sommige ziekenhuizen worstelen met de toestroom van coronapatiënten.

    De regering roept staten nu op direct alle 65-plussers te vaccineren. "Als een vaccin in een opslagplaats ligt en niet in een arm gaat, kan dat betekenen dat weer een leven verloren gaat of een ziekenhuisbed wordt bezet", benadrukte minister van Volksgezondheid Alex Azar.

    Azar vertelde ook dat de wijze waarop vaccins worden verdeeld over de staten over twee weken op de schop gaat. Staten waar veel ouderen wonen, krijgen dan meer doses. Ook de snelheid waarmee wordt gevaccineerd kan dan een rol gaan spelen. Staten die te weinig tempo maken met inenten, kunnen worden gekort. Bij de huidige verdeelsleutel wordt nog gekeken naar de bevolkingsomvang van staten.

    De VS begonnen vorige maand met inentingen, maar dat gaat veel minder snel dan de regering had gewild. Zo'n 9 miljoen mensen hadden begin deze week in elk geval een eerste inenting gehad. Azar sprak de verwachting uit dat over ongeveer een week een miljoen mensen per dag gevaccineerd kunnen worden.

    (ANP)

  30. 08:14 13-1-2021

    GroenLinks wil recht op betaald coronaverlof voor ouders

    Ouders die hun baan met thuisonderwijs voor kinderen combineren, moeten betaald coronaverlof kunnen opnemen. Dat voorkomt stress en ernstige gezondheidsklachten, zoals een burn-out. Ook haalt het de druk van de overvraagde noodopvang af. Met dit voorstel komt GroenLinks vandaag tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer.

    Het combineren van een baan met thuisonderwijs is voor veel werkende ouders een onmogelijk opgave, constateert GroenLinks. Zij halen werk in tijdens avonduren of op weekenddagen of nemen vakantiedagen op, terwijl ze die straks nodig hebben om uit te rusten. "De rek is eruit. Ouders raken in de knel. Zij moeten eigenlijk twee banen combineren en kunnen nergens terecht voor ondersteuning", zegt Jesse Klaver. "Zorg voor kinderen is niet iets wat je er maar even bij doet. Het is tijd dat daar oog voor is. Zowel in het belang van de werkende ouders, als in dat van de kinderen zelf."

    Volgens GroenLinks loopt Nederland achter als het gaat om erkenning dat werken en zorgen niet zomaar samengaan. In veel andere Europese landen bestaan wel tijdelijke coronaverlofregelingen. Zo heeft België het ouderschapsverlof uitgebreid, hebben Noorwegen en Oostenrijk een vorm van zorgverlof, en ook in Duitsland, Cyprus, Italië, Griekenland en Roemenië kunnen werkende ouders betaald verlof opnemen.

    "Dit kabinet tast in de buidel met steunmaatregelen voor bedrijven en ondernemers die vanwege de maatregelen hulp nodig hebben. Laten we ook de hand reiken om die honderdduizenden ouders die nu thuis zitten, te steunen", aldus Klaver. (ANP)

  31. 06:38 13-1-2021

    Unicef roept regeringen op om scholen open te houden

    Regeringen moeten alles op alles zetten om scholen open te houden of prioriteit geven aan de heropening van scholen. Dat is de oproep van Unicef aan regeringen, waaronder die in Nederland. "Ook in Nederland is niet de vraag of scholen dicht moeten, maar hoe ze veilig open kunnen blijven", aldus Suzanne Laszlo, directeur Unicef Nederland.

    De impact van schoolsluitingen op kinderen is volgens de organisatie onverminderd groot. Te veel landen hebben ervoor gekozen om scholen gesloten te houden; sommige scholen zijn al bijna een jaar dicht. Het aantal kinderen dat niet naar school gaat, zal dan ook met 24 miljoen kinderen toenemen. "We hebben zo lang gevochten om steeds meer kinderen de mogelijkheid tot onderwijs te bieden, door schoolsluitingen teren we jaren aan geboekte vooruitgang in", zegt Laszlo.

    Door de wereldwijde lockdown was op het hoogtepunt van de crisis 90 procent van de scholieren verstoken van onderwijs. Meer dan een derde van de schoolkinderen had geen mogelijkheid om lessen op afstand te volgen. Dit heeft volgens de organisatie van de VN een 'verwoestend' effect op kinderen. Zo is te zien dat het vermogen van kinderen om te lezen, schrijven en rekenen is afgenomen.

    Zolang scholen hun deuren dicht houden, missen miljoenen kinderen volgens Unicef hun enige maaltijd van de dag. Daarnaast zijn kinderen kwetsbaarder voor misbruik, kindhuwelijken en kinderarbeid en komt hun mentale gesteldheid in het gedrang. "Het is cruciaal dat de scholen weer opengaan en er naar alternatieve manieren wordt gezocht om scholen veilig open te houden", zegt Laszlo. (ANP)

  32. 05:46 13-1-2021

    Forse stijging aantal besmettingen Duitsland

    Het aantal nieuwe coronabesmettingen dat in het afgelopen etmaal in Duitsland is vastgesteld, is flink gestegen ten opzichte van het aantal nieuwe besmettingen dat dinsdag werd gemeld. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldde woensdagochtend 19.600 nieuwe besmettingen.

    Dinsdag meldde het RKI nog maar 12.802 nieuwe besmettingen, waarmee het aantal nieuwe gevallen stabiel bleef ten opzichte van maandag. In totaal is het longvirus in Duitsland nu bij 1.953.426 personen vastgesteld.

    In het afgelopen etmaal overleden nog eens 1060 personen in de Bondsrepubliek aan de gevolgen van Covid-19. Dat brengt het totale dodental in Duitsland naar 42.637.

    In Duitsland werd eind vorig jaar ongeveer tegelijk met Nederland een harde lockdown afgekondigd. De Duitse bondskanselier Angela Merkel verwacht dat haar land nog tot begin april in lockdown zal zitten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

  33. 03:25 13-1-2021

    VS telt weer een recordaantal doden

    In de Verenigde Staten is in de afgelopen 24 uur opnieuw een recordaantal mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19. Bijna 4500 coronapatiënten overleden in het afgelopen etmaal in het zwaarst getroffen land ter wereld.

    Het coronavirus is inmiddels bij bijna 23 miljoen personen in de Verenigde Staten vastgesteld. Van hen overleden er volgens de cijfers van de Johns Hopkins Universiteit maar liefst 380.540.

    De recordaantallen doden en besmettingen worden sinds november geregeld gebroken in de Verenigde Staten. Sinds het einde van die maand geldt meer dan 2000 of 3000 doden in een etmaal er niet meer als een uitzondering.

    Aankomend president Joe Biden en topviroloog Robert Redfield waarschuwden begin december dat de coronapandemie in de VS tot en met februari mogelijk nog eens 200.000 levens eist als mensen zich niet beter aan de voorschriften en de maatregelen gaan houden. (ANP)

  34. 01:37 13-1-2021

    Negatieve coronatest verplicht voor reizigers naar de VS

    Wie naar de VS wil reizen, zal vanaf 26 januari een negatieve coronatest moeten tonen voordat ze het vliegtuig in mogen. Dat hebben de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten dinsdag bevestigd.

    De test zal afgelegd moeten worden binnen de drie dagen voor vertrek. De luchtvaartmaatschappijen zullen de testresultaten moeten controleren.

    De VS verwijzen voor de maatregel naar de verspreiding van nieuwe varianten van het coronavirus. De verplichting om een negatieve coronatest te kunnen voorleggen gold al voor reizigers vanuit Groot-Brittannië. (Belga/Redactie)

  35. 01:32 13-1-2021

    DNB: verlengen lockdown is onvermijdelijk

    Het verlengen van de lockdown is "pijnlijk maar onvermijdelijk". Volgens directielid Olaf Sleijpen van De Nederlandsche Bank (DNB) zorgen de overheidsmaatregelen op de korte termijn wel voor veel schade aan de economie, maar te snel beginnen met het afbouwen van de lockdown zou uiteindelijk nog veel schadelijker zijn.

    "De economische crisis heeft zijn oorzaak in de pandemie. De enige manier om uit deze crisis te komen is daarom de pandemie te beëindigen", benadrukt Sleijpen, die bij de centrale bank verantwoordelijk is voor economisch beleid en onderzoek.

    Als Nederland te snel zou stoppen met de strenge coronamaatregelen, bestaat in de ogen van de DNB-directeur het risico dat het virus zich straks toch weer ietsje sterker gaat verspreiden. En dan zou er later mogelijk weer een nieuwe lockdown nodig zijn.

    "Van de ene lockdown naar de andere hollen - een soort 'stop-go-beleid' - werkt niet", aldus Sleijpen. Hij vindt het daarom een goede zaak dat Nederland aan de ene kant probeert de verspreiding van het virus tegen te gaan en aan de andere kant bedrijven helpt de crisis door te komen met steunregelingen. (ANP)

  36. 01:28 13-1-2021

    Rechter VS houdt executie besmette gevangenen tegen

    Een federale rechter in de Verenigde Staten heeft besloten dat twee ter dood veroordeelden die besmet zijn geraakt met het coronavirus niet eind deze week mogen worden geëxecuteerd, zoals stond gepland. De voltrekking van de doodvonnissen moet minstens tot 16 maart wachten, zodat de twee veroordeelde moordenaars kunnen herstellen.

    Cory Johnson (52) en Dustin Higgs (48) zouden respectievelijk op donderdag en vrijdag ter dood worden gebracht in de federale gevangenis in Terre Haute (Indiana). Door de uitspraak van de federale rechter worden de executies uitgesteld tot in de ambtstermijn van aankomend president Joe Biden, die zo snel mogelijk een einde wil maken aan de federale doodstraf. Het ministerie van Justitie zal voor Bidens inauguratie volgende week waarschijnlijk nog in beroep gaan tegen de uitspraak.

    De advocaten van Johnson en Higgs stelden eerder deze maand in de rechtbank dat de coronabesmetting bij hun cliënten ertoe kan leiden dat longweefsel sneller scheurt na de toediening van de verdovingsinjectie. Daardoor zouden de longen van de mannen zich in hun laatste minuten kunnen vullen met vocht, wat volgens de advocaten een vorm van marteling is.

    "Een persoon met Covid-gerelateerde longschade zal een longoedeem oplopen voordat de dodelijke injectie de hersenen bereikt", schreef de rechter dinsdag. Hoewel de wet volgens haar geen pijnloze dood garandeert bij executies, verbiedt die volgens de rechter wel onnodig lijden. Door het gegeven uitstel kunnen de executies volgens de rechter op een humanere wijze plaatsvinden. (ANP)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden