Snellere opsporing COPD door opname in preventieconsult

Huisartsen zouden hun patiënten op moeten roepen voor een risicotest op de chronische longziekte COPD. Er zijn ongeveer 320.000 mensen in Nederland die de ziekte hebben, maar dit niet van zichzelf weten. Dat meldden de Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) en het Astmafonds gisteren.

Onder andere kortademigheid en veel hoesten zijn symptomen van COPD. Bij de ziekte hebben de longen onherstelbare schade opgelopen. Vooral rokers hebben vaak niet door dat ze COPD hebben.

"Ze staan hoestend op en gaan hoestend naar bed. Ze vinden het erbij horen en hebben dus niet door dat ze onherstelbare schade aan hun longen oplopen", zegt Rob Dijkstra van het NHG.

Eerder kon de test alleen via het Astmafonds worden uitgevoerd, maar nu is de ziekte opgenomen in het 'preventieconsult' waardoor huisartsen COPD sneller kunnen constateren. Dat is een soort medische apk om ziektes vroegtijdig op te sporen. Diabetes en hart- en vaatziekten waren al eerder opgenomen in dat preventieconsult.

Maar voordat huisartsen patiënten tussen veertig en zeventig jaar, de risicogroep, kunnen oproepen, moet de organisatie nog worden geregeld. "Je kunt niet zomaar meer dan een miljoen patiënten oproepen. Huisartsen en zorgverzekeraars moeten overleggen over hoe ze dit kunnen uitwerken", aldus Dijkstra.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden