Sneller internet is onderweg, maar het platteland blijft digitaal achter

In delen van Nederland is Ziggo de dominante aanbieder van snel internet. Beeld Hollandse Hoogte
In delen van Nederland is Ziggo de dominante aanbieder van snel internet.Beeld Hollandse Hoogte

Door nieuwe technieken kan het bestaande kabelnet steeds sneller internet aan. Maar niet iedereen profiteert daarvan. Een handjevol bewoners en bedrijven in de Utrechtse wijk Oog in Al boft maar. Zij mogen van VodafoneZiggo de komende maanden supersnel internet via de kabel uitproberen.

Het gaat om een nieuwe techniek die het mogelijk maakt om één gigabit per seconde door een coaxkabel heen te jagen. Dat maakt de internetverbinding vijf keer sneller dan de meeste Ziggo-abonnees nu thuis aan downloadsnelheid hebben.

"Die één gigabit zullen nu nog weinig gezinnen aantikken", zegt een woordvoerder van VodafoneZiggo. "Maar er komt een moment dat we die capaciteit nodig hebben, omdat ons datagebruik blijft toenemen. Met deze techniek, Docsis 3.1 geheten, zijn wij klaar voor de toekomst."

Volgens VodafoneZiggo is de verbinding straks stabieler en veiliger, en kunnen de internetsnelheden met de nieuwe technologie nog oplopen tot vijf gigabit per seconde voor downloaden en één gigabit voor uploaden. De bedoeling is om over twee jaar alle klanten van Ziggo de snellere verbinding te leveren. Het bedrijf zegt met zijn kabelnetwerk een landelijke dekking te hebben van 92 procent.

Gedroomde werkelijkheid

Allemaal leuk en aardig, vindt Dirk Strijker, hoogleraar plattelandsontwikkeling aan de Rijksuniversiteit Groningen. "Maar vooral voor de mensen in de steden. Ziggo is vrijwel niet aanwezig in het buitengebied en in de kleine dorpen, en is ook niet van plan om daar in de toekomst aanwezig te zijn. Ziggo denkt nu het platteland te ontsluiten maar dat is een gedroomde werkelijkheid."

Strijker deed onlangs, samen met andere experts, onderzoek naar de digitale ontwikkeling van het platteland. De uitkomst leidde tot het dringende advies aan het ministerie van economische zaken om extra te investeren in het digitale platteland: 'Immers, als de markt faalt en de burger zelf niet tot een werkzaam initiatief komt, is het logischerwijs aan de overheid om actie te ondernemen om toch een toekomstbestendig digitaal platteland te realiseren', staat er in het rapport aan het ministerie.

Drones over de akkers

Strijker: "Er worden her en der goede vorderingen gemaakt met de voorbereiding en de aanleg van glasvezel in kleine dorpen en het buitengebied, maar dat leidt nog niet meteen tot brede ontsluiting, en er zullen nog wel initiatieven sneuvelen. Daarnaast zijn er gebieden waar nog niets of weinig gebeurt, en waar dat zonder verdere maatregelen van overheden ook niet zal gebeuren, omdat het ontbreekt aan een gevoel van urgentie."

Juist in dunbevolkte gebieden kan snel internet van pas komen. Zo testen boeren in het noordoosten van Groningen hoe ze met 5G, het nieuwe netwerk voor mobiel internet, drones over hun akkers kunnen sturen. De drones zenden nuttige informatie over gewassen naar de boer, maar die heeft daar alleen iets aan als dat gebeurt via een snel en vooral betrouwbaar netwerk.

Ook daarom zou Strijker graag zien dat Ziggo de kabels veel vaker en verder de polders in trekt: "Een kabel is het meest stabiel. En weet wel: netwerken als 5G komen altijd het eerst beschikbaar in dichtbevolkte gebieden en pas het laatst op het platteland. Zodra zo'n techniek in de steden beschikbaar is, richten de toepassingen zich daarop. Het platteland loopt daarom structureel achter."

En de KPN?

Het kabelnet van Ziggo heeft in delen van Nederland wat snelheid betreft een dominante positie. Dat beperkt het aanbod voor de internetter, die niet overal kan kiezen voor een andere provider die een vergelijkbare snelheid biedt. Zo heeft het glasvezelnetwerk van KPN nog lang niet iedere Nederlandse voordeur bereikt. "De aanleg van glasvezel lijkt bij KPN een beetje te zijn stopgezet", laat de Consumentenbond weten. "Misschien is de versnelling bij Ziggo voor KPN een push."

Als het al ooit zo ver komt, want de grootste concurrent van VodafoneZiggo heeft de focus op glasvezel losgelaten en boekt de laatste tijd vooral snelheidswinst door meer data te persen door het bestaande VDSL-netwerk. "Wij bekijken als KPN per wijk, gemeente en situatie welke aanpak het meest geschikt is om huishoudens zo snel mogelijk te laten profiteren van snel breedbandinternet", laat het bedrijf weten.

Lees ook:

Het platteland zit te springen om razendsnel 5G

KPN test de komende tijd het razendsnelle netwerk 5G. Vooral in dunbevolkt gebied zijn de voordelen groot. Maar zo snel als het netwerk is, zo traag komt het van de grond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden